Hayatı Zorlaştıran Hastalık: Sinüzit

Sinüzit Nedir? Sinüzit yüz kemiklerinin içerisindeki boşlukların iltihaplı doku ile dolmasından ortaya çıkan hastalıktır. Sinüzit Belirtileri Nelerdir? Burun tıkanıklığı, sarı-yeşil renkte burun akıntısı, geniz akıntısı, baş ağrısı ve koku almada güçlük ile kendisini göstermektedir.

28.01.2020-18:07 - (Son Güncelleme: 28.01.2020-17:36)

Sinüzit Hastalığında Bilinen Yanlışlar!

Halk arasında sinüzite iyi geleceği düşünülen bazı yöntemler hayati birtakım sonuçlara neden olabilir. Sinüzite iyi geldiği düşünülen bazı doğal tedaviler, bitkisel tedaviler çok riskli olabilir. Sinüzite iyi geldiği düşünülen bitkiler buruna sıkılmamalı. Aksi taktirde kullanılan bitki, burnun arkasından alt solunum yoluna doğru akarsa bir gırtlak ödemine neden olarak hastanın hayatını kaybetmesine sebep olabilir.

Burun süratli sümkürülmemeli, çok şiddetli sümkürmelerde burundaki enfeksiyon kulağa gidebilir. Bu durum ise orta kulak iltihabı ile sonuçlanabilir.

Sinüzit Nedir?
Sinüsler; burun çevresindeki kemiklerin içerisinde yer alan hava boşlukları olarak tanımlanır. İnsanda beş çift sinüs mevcuttur. Bunlar;
Yanak sinüsleri
Alın sinüsleri
Gözler arasındaki sinüsler
Geniz bölgesindeki sinüsler
Bebek ve çocuklarda sinüslerin,yetişkinlerdeki son şeklini almaları 22-24 yaşlarında olur.
Sinüsler normal salgı oluşturan burun, sisteminin bir parçasıdır.
Sinüzit; burun etrafına yerleşmiş sinüsleri döşeyen mukozanın iltihaplanmasıdır.Sinüzit burundaki mukusun (sümük) boşaltılamaması sonucu oluşur.
Sinüzit genellikle aşağıdaki gibi sınıflandırılır:
Akut sinüzit
Kronik sinüzit
Subakut sinüzit
Rekürren( tekrarlayan) akut sinüzit
Kronik sinüzitin akut alevlenmesi
Sinüzit Belirtileri
Sinüzitin belirtileri kişiden kişiye değişir. Genelde insanlar başı veya yüzü ağrıdığında sinüzit olduğunu düşünürler ama sinüzit kendini çok nadir ağrıyla belli eder.Sinüzitte ağrı oranı yüzde 5 civarında seyreder.Genel olarak sinüzit belirtileri bu şekilde tanımlanabilir;
Geceleri veya sabaha karşı ortaya çıkan inatçı öksürük,
Sarı-yeşil renkli koyu kıvamlı burun akıntısı,
Göz çevresindeki basınç hissi,
Nefeste kötü koku, koku alma bozukluğu, mide bulantısı veya kusma,
Burun tıkanıklığı ve horlama,
Geniz akıntısı ile birlikte bazen boğazda yanma,
Davranış değişiklikleri,
Uzun süre geçmeyen baş ağrısı
Sinüzit Nedenleri
Viral üst solunum yolu enfeksiyonları: Sinüzitin en sık nedenidir.Enfeksiyona bağlı ödem ile sinüs boşalma kanallarının tıkanması, aynı zamanda üretilen mukusun koyu kıvamlı olması sinüsler içinde salgı birikimi nefes almakta zorluk yaşamaya neden olur.Bu aşamayı takiben ikincil bakteriyel çoğalma ile sinüzit oluşur.
Alerjiye bağlı sinüs mukoza ödemi ikinci önemli sinüzit nedenidir.
Burun içi eğrilikler,
Polipler,
Burun eti büyümeleri gibi sinüs boşalma kanallarını daraltan ya da tıkayan durumlar
Özellikle çocuklarda görülen büyümüş geniz etleri
Yalnızca fiziksel olarak değil, psikolojik olarak da olumsuz etkileri vardır. Sinüzit; burun tıkanıklığı, alın bölgesinde ağrı, halsizlik ve yorgunluk, gece ağzı açarak uyuma, horlama gibi sorunların yanı sıra mide, bağırsak ve akciğer sorunlarına da zemin hazırlamaktadır.Bu nedenle sinüzite neden olan etkenler ve sinüzit mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Islak Saç Sinüzite Neden Olur Mu?
Burnunda alerjisi veya polipleri olan veya alerjiye bağlı burun etleri büyüyen kişiler ıslak saçla dışarı çıktığında bu kişinin burun mukozası sıcak-soğuk değişimi esnasında alerjik olarak şişeceğinden ve sinüslerin delikleri kolayca kapanacağından sinüzit olma riskleri artar.
Sinüzit Baş Ağrısı
Sinüzit oldukça şiddetli ve hayat kalitesini etkileyen bir ağrıya neden olabilir
Yanak bölgesi sinüslerinde ağrı, sinüs bölgesinden üst dişlere doğru ilerler. Ağrı bazen elmacık kemiği, geniz ve alın bölgesinde duyulur. Kronik sinüzitlerde ağrı, genel kanının aksine daha az rastlanan bir belirtidir. Yanak sinüsünün habis tümörlerinde ağrı ancak ileri devredeki bir şikayet olabilir. Yanak sinüslerinin kistleri de ağrı nedenidir. Kistler büyüyüp sinüsün içini kapladığında özellikle sinüs ağızlarına yaptıkları baskı ile ağrı nedeni olurlar. Ağrı genellikle şiddetli olup yanak bölgesinden taşarak alın sınırlara kadar dayanır. Gözyaşı salgısında artma ve burun tıkanıklığı vardır.
Sinüzit Tedavisi
Sinüzit doğru tedavi edilmediğinde kronik farenjit, kronik gastrit, reflü, göz çevresi enfeksiyon ve apseleri, menenjit, beyin apsesi gibi çok ciddi hastalıklara neden olabilir. Sinüzit tanısı kulak burun boğaz muayenesi ve endoskopik muayene, direkt grafi ve sinüs tomogrofisi yöntemleri ile konulur. “Akut”, “Subakut” ve “Kronik” olarak sınıflandırılan hastalıkta; akut sinüzitler yaklaşık 4 hafta sürer. İlaç tedavisiyle ya da kendiliğinden geçer. Subakut sinüzit bir geçiş evresidir. Bu evrede akut sinüzit iyileşmemiş; kronik sinüzit ise tam olarak oluşmamıştır. Kronik sinüzit ise yaklaşık 3 aydan uzun sürmektedir. Öncelikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Eğer sinüzit kronikleşmişse yani ilaç ile tedavi edilemiyorsa sinüzit ameliyatı olunması gerekebilir.
Kronik sinüzit hastalarına “Endoskopik Sinüs Cerrahisi” ya da uygun görülen hastalarda “Balon Sinoplasti Cerrahi” yöntemi uygulanabilmektedir. Endoskopik sinüs ameliyatında sinüslerin doğal kanallarını tıkayan polip veya diğer anatomik bozukluklar düzeltilerek sinüslerin kanalları açılmaktadır. Fakat bu yöntem daha uzun iyileşme dönemi gerektirir. Komplikasyon riski açısından dikkatli ve özenli yapılması gereken bir ameliyattır. Balon sinoplasti daha güncel bir yöntemdir sadece yüz, alın ve geniz bölgesindeki sinüslere uygulanmaktadır. Hastanın bu yöntem için uygunluğu doktor tarafından belirlenir.Bu tedavi ile hasta aynı gün taburcu edilmekte, ertesi gün işine dönebilmekte ve hastanın doğal anatomik yapısı bozulmamaktadır.
“Balon Sinüsoplasti” burun içinde hiçbir dokuya zarar vermeden, kanamaya yol açmadan ve tampon gerekmeden hızlı bir şekilde iyileşme sağlamaktadır. Bu yöntem, kalbin tıkanan damarlarının açılmasında kullanılan yönteme benzer bir şekilde sinüs tedavisinde uygulanmaktadır. Yöntemde, sinüslerin kapalı olan deliği bulunduktan sonra sönmüş haldeki balon bu deliğe yerleştirilmekte ve röntgen altında balonun doğru yerde olduğu gözlendikten sonra belli bir basınçla balon şişirilmektedir. Böylelikle açılması ya da genişletilmesi gereken delikte başarı sağlanmaktadır.
Sinüzitten Korunma Yolları
Tedavi edilse de tekrarlayabilen bir hastalık olan sinüzitin oluşumunun nasıl engellenebileceğini bilmek büyük önem taşır. Sinüzitten korunmak için bu tavsiyelere uyulması önerilmektedir;
Gribal enfeksiyon mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmelidir.
Enfeksiyon süresince burun daima açık tutulmalıdır.Bunun için okyanus sularını kullanmak ya da denize girmek sinüslerin boşalması açısından yararlıdır. Evde bir su bardağının içine bir çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karbonat karıştırılarak hazırlanan sıvı ile burun içi yıkanabilir. Bunlar gribal enfeksiyonlarda sinüslerin dolmasını engelleyecektir.Burnu açık tutmak için ayrıca mentollü, okaliptus buharı yapılabilir.
Dışarı, ıslak saçla çıkmamaya önem verilmelidir.
Direkt rüzgara maruz kalınmamalıdır.
Alerji tedavisi ihmal edilmemelidir.
Burun kemik eğrilikleri, burun etlerinin büyüklük ve şişliği tedavi edilerek ortadan kaldırılmalıdır.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal