HAVELSAN tarafından üretildi: Dünyada muadili yok! İnsansız deniz aracı Çaka sahneye çıkıyor

Dünyada bir eşi daha bulunmayan kamikaze insansız deniz aracı ÇAKA, IDEF 2023’te görücüye çıktı. İşte detaylar...

28.07.2023-12:18 - (Son Güncelleme: 28.07.2023-17:08)

HAVELSAN tarafından üretilen ve dünyada bir eşi daha olmayan kamikaze insansız deniz aracı ÇAKA, IDEF 2023’te görücüye çıktı. 

ÇAKA, ucunda taşıdığı yüklü miktardaki patlayıcıyla hedefine 60 knottan fazla hızla sessizce ilerleyerek azami zayiat ve hasar veriyor.

İHA’nın haberine göre; Kamikaze dalış yapabilen insansız deniz aracı Çaka'nın çalışma sistemini HAVELSAN Alan Uzmanı Göker Oral, IDEF'23'te Hürriyet'e anlattı: "Son yıllarda insansız su üstü araçları farklı yönlere doğru evrildi. Biz de yeni bir konsept geliştirdik.

İnsansız deniz aracı Çaka

Dünyada muadili yok

Araştırdık dünya çapında muadiline rastlamadık. Denemeler var ama bu şekilde değil. Baş tarafında patlayıcı bulunuyor, yüksek süratlerle hedefe çarpıyor ve patlatıyor. En önemli özeliklerinden birisi de dalış yapabilmesi. Sualtında konumunu muhafaza edebiliyor. Belli bir istikamette istikrarlı bir şekilde ilerleyebiliyor. Ciddi bir entegrasyon ve birlikte hareket yeteneğine sahip. Hava destekli savaş yönetim sistemleri ADVENT'le entegre şekilde çalışabilecek. Bu entegrasyonların yanında insanız deniz araçları ve insansız hava araçları gibi birlikte hareket icra edebiliyor olacak.

Azerbaycan ile KAAN için işbirliği yapıldı

Öte yandan Azerbaycan, Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı projesi Milli Muharip Uçak KAAN'a ortak oldu. Bu kapsamda Azerbaycan Savunma Sanayii Bakanlığı ve TUSAŞ arasında İDEF 23 savunma fuarında işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşma, Azerbaycan'ın Hava Kuvvetleri'nin modernizasyonunda önemli bir adım olarak da değerlendiriliyor. İki ülke mühendisleri birlikte çalışacak ve KAAN Projesi'ninbazı alt sistemlerin Azerbaycan'da üretilmesi planlanıyor.

Sessiz ve derinden

Boyu 8.5, genişliği 3.3 metre olan ve 60 knotun üzerinde hız yapabilen Çaka, sualtında hedefine sessizce yaklaşıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal