Havaalanı Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Havaalanı’ de onlardan biri. Peki; havaalanı mı hava alanı mı, doğrusu nedir, TDK doğru yazılışı ne, içinde ‘havaalanı’ geçen cümleler neler?

21.04.2020-09:30 - (Son Güncelleme: 21.01.2022-14:53) Havaalanı Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "havaalanı"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "havaalanı" olarak ortaya çıkıyor. 

Bazı örneklerde görülen “hava alanı” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, iki ayrı kelimeden oluştuğu için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “havaalanı” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

“İçerisindeki bina, tesis ve donatımlar dâhil uçakların iniş, kalkış ve yer hareketlerini yaparken kullanabilmeleri amacıyla belirlenmiş, ülke içindeki uçuşların yapıldığı saha.”

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- Ancak havaalanı yolunda kayda değer bir bilgi daha edinmişti. (Elif Şafak)

- Düşüncelerime hâkim olabilseydim, şu an yüksek tavanlı bir havaalanı salonunda değil, kurmuş olduğum huzurlu ailemle iş dönüşü sohbetimi evimin salonunda yapıyor olurdum. (Hakan Günday)

- Kuzeydeki Bangkok Havaalanı basıldığında buralardaydım. (İlber Ortaylı)

- Hayatında bir kez tutuklanmıştı, o da tamamen masum bir sebeptendi; bütün havaalanı kapılarında şu ibarenin bulunduğu ülkede: "Brezilya: Ya sev, ya terk et." (Paulo Coelho)

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal