Hava Kuvvetlerinin 401. Test Filo Komutanlığı milli silahları göklerde göreve hazırlıyor!

Teknolojik altyapıya ve deneyimli personele sahip olan 401. Test Filo Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterine girecek olan uçaklar ile yerli ve milli üretim silah sistemlerinin testlerini yaparak göklerde resmen göreve hazırlıyor. İşte haberin detayları...

13.05.2022-12:45 - (Son Güncelleme: 13.05.2022-17:51) Hava Kuvvetlerinin 401. Test Filo Komutanlığı milli silahları göklerde göreve hazırlıyor!

Türkiye, dünyada neredeyse birkaç ülkenin sahip olabildiği uçuş test faaliyetlerini, kendi yerli ve milli imkanları doğrultusunda gerçekleştirmektedir. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Eskişehir'deki 1. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda konuşlu olan 401. Test Filo Komutanlığıyla, milli savunma sanayi firmaları tarafından geliştirilen ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine girecek olan silah sistemlerini F4 2020 ve F16 savaş uçaklarıyla birlikte test etmektedir. 401. Test Filo tarafından testleri tamamlanan yerli savunma sanayi ürünlerinin eş zamanda gelişim sürecine de katkı sunulmaktadır. Milli imkanlarla geliştirilen 401. Filo Komutanlığınca testleri başarıyla tamamlanmış olan seyir füzeleri ve güdümlü akıllı mühimmatlar, aviyonik ve seyrüsefer sistemlerine yönelik projeler, TSK tarafından operasyonlarda başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. 

Yurt içi ve yurt dışında çok sayıda başarıya imza attı 

Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterine girecek olan bütün yerli silah ve mühimmatı, envanterindeki F4E 2020 ve F16 savaş uçaklarıyla birlikte 13 Mart 2015 yılından bu yana test eden 401. Test Filo Komutanlığı, yurt içi ve yurt dışında pek çok başarıya imza atmıştır. Pençe Kilit de dahil terörle mücadele operasyonlarında mağaraları, sığınakları, terör yuvalarını bertaraf etmek için kullanılan nüfuz edici bombaların testleri de 401. Test Filo'da gerçekleştirilmiştir. 401. Test Filo Komutanlığı, üstlenmiş olduğu misyon doğrultusunda, uçuş sistemleri ve mühimmatın kabulünün ardından günler boyu sürecek testlere başlıyor. Filodaki uçak mühimmat astsubayları, milli imkan ve kabiliyetlerle üretilen mühimmatı, bütünleme işleminin sonrasında test uçaklarına yüklemektedir. Astsubaylar, ayrıca uçuş ve yer emniyeti için dokümantasyon faaliyetlerini de yürütülmektedir. Söz konusu milli mühimmatların, testleri esnasında görev alan planlama ekibi de saha koordineleri, su üstü ve su altı emniyeti koordineleri, kuvvetler arası koordineler ile günlük görev hazırlıklarını yerine getirmektedir. Planlama ekibi, milli mühimmatların görev planlama yazılımlarının geliştirilmesi süresi içerisinde savunma sanayi firmalarıyla da müşterek çalışma gerçekleştirmektedir. Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterine katılması planlanan ya da milli olarak geliştirilen silah sistemlerinin uçuş testlerine, Filo Komutanlığında görev yapan test mühendisleri destek vermektedir. Uçuş test mühendisliğinde, toplanan veriler ise değerlendirilerek raporlanmaktadır. Savunma sanayi firmalarının geliştirdiği ilk akıllı hava yer mühimmatları, yeni nesil temel eğitim uçağı HÜRKUŞ, SOM seyir füzelerinin yanında çok sayıda silah sistemi, 401. Test Filo Komutanlığında değerlendirilmektedir. Bunun yanı sıra termal görüş, kokpit yönetim, akıllı çok işlevli göstergeler, uçuş yönetim sistemleri gibi aviyonik projeler de Filo Komutanlığında teste tabi tutulmaktadır. 


Bozdoğan ve Gökdoğan füzeleri oldukça önemli bir güç 

Dünyada yalnızca 8 ülke tarafından havadan havaya atılan (hava-hava) füzeler üretebilmektedir. Türkiye, söz konusu kapsamda üretmiş olduğu Bozdoğan ve Gökdoğan füzeleriyle oldukça önemli bir olarak dikkat çekmektedir. Genç mühendis ve teknisyenlerin, Göktuğ Projesi dahilinde milli imkanlarla geliştirmiş olduğu ilk hava-hava füzeleri Bozdoğan ve Gökdoğan'ın Filo Komutanlığınca sürdürülmektedir. Yakın zaman içerisinde envantere girecek olan Bozdoğan ve Gökdoğan füzeleri, ses hızının çok üstünde uçabiliyor ve yüksek manevra yeteneğiyle hava üstünlüğünün tesis edilmesinde oldukça kritik bir önem taşıyor.

Filo Komutanlığında test edilen çoğu yerli silah sistemleri ise şöyle:

- Sığınak, komuta kontrol merkezi, güçlendirilmiş betonla korunan gömülü hedefler için geliştirilen Nüfuz Edici Bomba (NEB). 

- Sert ve yumuşak kara hedeflerine karşı kullanılabilen INS/GPS güdümlü bir mühimmat olarak geliştirilen minyatür bomba. 

- Milli hedefleme ve işaretleme sistemi ASELPOD. 

- Hassas Güdüm Kiti (HGK), Kanatlı Güdüm Kiti (KGK), Lazer Güdüm Kiti (LGK). 

- Genel maksat bombalarını Ataletsel Ölçüm Birimi, Küresel Konumlama Sistemi ve yarı aktif Lazer Arayıcı Başlığı (LAB) kullanarak akıllı bir silah sistemi haline getiren TEBER.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal