Hava durum tahmini yapan, bunu öncesinden kamuoyuna aktaran Meteoroloji Genel Müdürlüğünü'nün ne zaman kurulduğu hakkında sorular gündeme geldi. Biz de bu haberimizde detayları paylaştık...
Meteoroloji teriminin anlamı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün ne zaman kurulduğu araştırılan konular arasında yer alıyor. Meteoroloji'nin yanı sıra iklim biliminin ne olduğu, bu bilim ile uğraşan bilim insanlarına ne isim verildiği de araştırılıyor. BU haberimizde soruların tüm yanıtını verdik.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü 10 Şubat 1937 tarihinde kurulmuştur.
Bu terim kısaca "atmosfer bilimi" olarak bilinmektedir. Yunanca "meteoron" kelimesinden gelen meteorolıji, aynı zamanda Yunanca hali ile gökyüzünde olan olayları temsil eden bir terimdir. Bugün, insanların günlük hayatını etkileyen hava olayları, anlık değişimler bu terim ile aktarılmaktadır.
Bu terim, atmosfer üzerinde meydana gelen hava olaylarının oluşmasını, gelişmesini ve değişmesini inceler. Bunu nedenlere bağlayarak inceleyen bu bilim dalı, hava durumlarının hem canlılar hem de dünya için meydana gelecek sonuçları da araştırır.
Ülkemizde hava olaylarını tahmin eden, günlük ve anlık olarak aktaran kurumun adı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'dür. Her gün, her an tahminde bulunan bir kurumdur.
Hava olayları saptanırken iki farklı gözlem tekniği kullanılmaktadır. Bunlardan biri "Sinoptik" olarak bilinen saatlik yer gözlemi iken diğeri ise "Klimatolojik" olarak bilinen iklimsel gözlemdir. Sinoptik gözlem, hava tahmini işlemleri sırasında kullanılırken, tüm dünya üzerinde meteoroloji istasyonlarında GMT saati kapsamında aynı anda yapılmaktadır.
Meteoroloji olarak bilinen bilim dalı, hava olaylarını takip ederken anlık değişimleri saptayan, oluşturacağı herhangi bir sorunu haber vermeyi amaçlayan bir bilimdir.
Klimatoloji bilimi ile uğraşan, bu alanda bilimsel çalışmalar yapan, bu işin içinde olan bilim insanlarına "klimatolog" denilmektedir. Klimatoloji ise iklim bilimi olarak bilinen bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı hava olaylarını yakından tanımak için fiziğin bir alt dalı olan Meteoroloji verilerinden büyük ölçüde yararlanmaktadır.
Hava olaylarını araştıran bilim insanları meteorolog olarak adlandırılır. Meteoroloji'nin temel amacı hava olaylarını incelemek, anlık değişim ve oluşumları aktarmak ve kısa vadeli tahminler yapmaktır.
Klimatoloji'nin kelime anlamı iklim bilimidir. Uzun zamandır atmosferde oluşan farklı hava olaylarını incelemiş ve insanların, dünyanın üzerindeki etkilerini saptayarak aktaran fiziki (doğal) coğrafya dalıdır.
İklim değişikliklerini inceleyen bilim dalına Klimatoloji denilirken bu iş ile ilgilenen bilimcilere ise Klimatolog denir.
İngilizce'de geomorphology olarak bilinen Jeomorfoloji, kara üstünde ve denizaltında yerkabuğunun yüzeyinde meydana gelen şekilleri incelemektedir. Bu şekillerin oluşum nedenlerin, evrimlerini açıklamaya çalışan, kendi metedolojileri içinde tasniflemesini yapan ve bunları birer nedene dayandıran bilim dalıdır.
Klimatologlar, iklim bilimi ile ilgilenen bilim insanlarıdır. Dolayısıyla hava olaylarını inceleyen, atmosfer olaylarına bakan, hava üzerinde oluşan herhangi bir durumun nedenini araştıran çalışanlardır.
Klimatologların ana amacı, iklimlerin oluşma nedenini, hava olaylarını, atmosfer olaylarını, bu olayların insan, doğa ve dünya üzerindeki etkilerini araştırmaktır.
Klimatoloji (İklim Bilimi): Sıcaklık, basınç, rüzgârlar (Fotoğraf 1.
Coğrafya biliminin bir alt dalı olan Klimatoloji, anlık verilerin uzun yıllar ortalamsının etkilerine ilişkin gözlemler yaparken, meteoroloji ise bir mühendislik bilimidir ve hava olayları ile alakalı anlık verileri ilgili kurumlara aktarır.
İklim bilimi ya da klimatoloji, atmosfer içerisinde meydana gelen hava olayları ile yeryüzünde görülen iklim tiplerini inceleyen bilim dalı.
Uygulamalı Klimatoloji hakkında farklı tanım ve görüşler yer almaktadır. Bu kapsamda Landsberg ve Jacobs'a göre uygulamalı klimatoloji, iklim verilerinin bilimsel analizi iken Marotz'a göre ise belli başlı sorunların çözümlerinde iklim verilerinin bilimsel açıdan ele alınması ve kullanımıdır.
İklim bilimi olarak bilinen Klimatoloji, atmosferde oluşan hava durumlarını inceler ve yeryüzünde oluşturduğu iklim tiplerini tespit eder. Bu konu ile ilgilenen ve incelemeler yapan kişilere ise Klimatolog adı verilmektedir.
Bu bilim dalının önemli olmasındaki en önemli faktör iklim modelleri belirlemesidir. İklimlerin ortaya çıkışını, iklim modellerini, herhangi bir bölgede oluşan iklim kapsamında ekonomik faaliyetlerin belirlenmesini etkilemede oldukça önemli bir bilim dalıdır. Bir bölgenin iklimi serin ve ıslak olursa, bölgede tarımın başarılı olabileceği sonucuna varmak güvenli olacaktır.
Klimatolojik gözlem denilen bu yöntem ülke ve bölgelerde yapılan iklim ile alakalı gözlemlerdir. Bu yöntem çoğu coğrafyacının sıklıkla başvurduğu bir yöntemdir. Bu yöntem ile iklim özellikleri gözlemlenirken yapılan araştırmalarda veri elde edilmeye çalışılır. Klimatolojik gözlem bütün ülkelerde yerel saatler baz alınarak yapılır ve ortalamalar hesaplanır.
Bu terimi doğanın ilaç olarak kullanımı şeklinde açıklayabiliriz. Bunun gibi Tıbbi Hidroloji de suyun tıpta kullanı iken Tıbbi klimatoloji ise iklimin sağlık amaçlı kullanımıdır.