Hatay'da Babaannesinden kalan nergis tohumları geçim kaynağı oldu!

Hatay'da 40 yıl önce babaannesinin çiftliklerine ektiği nergislerin tohumlarını çoğaltarak kiraladığı tarım arazisinde yetiştiricilik yapmaya başlayan Necati Sefa, ürünlerini Türkiye'nin dört bir tarafına satıyor.

27.02.2022-13:01 - (Son Güncelleme: 27.02.2022-13:13)

Merkez Antakya ilçesine bağlı Karlısu Mahallesi'nde bulunan 60 dönümlük arazide nergis çiçeği yetiştiriciliğiyle uğraşan 48 yaşındaki Sefa, ilkbaharın habercisi olarak anılan nergislerini binbir emekle yetiştiriyor.

Güzel kokusu ve görüntüsüyle dikkati çeken çiçeklerini, yıllar önce babaannesinin çiftliklerine ektiği tohumlardan çoğaltan Sefa, hasat döneminde de 15 kişiye istihdam sağlayarak ürünlerini yurdun dört bir yanına pazarlıyor.

Necati Sefa,yaklaşık 25 yıl önce hayatını kaybeden babaannesinden kalan yadigar tohumların geçim kaynağı haline geldiğini söyledi. Babaannesinin ölümünün ardından tohumların yok olmaması için ekmeye devam ettiklerini anlatan Sefa, tohumları çoğaltarak bugünlere getirdiklerini belirtti.


Çiçeklik sektöründe bugünlere kadar gelmeyi başardık

Narin yapısı ve güçlü kokusuyla dikkatleri üzerine çeken çiçeklerin babaannesi sayesinde bugünlere ulaştığını dile getiren Sefa, 'Nergis çiçeği yetiştiriciliğini profesyonel olarak 6 yıldır sürdürmekteyim. Esas olarak 40 yıl önce babaannemin çiftçiliğimize ekmesi ve ardından da çoğalmasıyla bugünlere geldi.' dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti, 'Biraz babaannem sayesinde biraz da bizim emeklerimizle çiçekçilik sektöründe bugünlere kadar gelmeyi başardık.' açıklamasında bulundu. 

Sefa, nergis çiçeği yetiştirmenin görüldüğü gibi kolay olmadığını anlatarak, ürünün bakımının zorluklarından bahsetti. Hasadın sürdüğünü vurgulayan Sefa, 'Hasadının olduğu dönemlerde mahallemizden 15 kadın çalışma arkadaşımız beraber toplama yapıyor, onlar da biz de hem mutlu hem kazançlı oluyoruz.' dedi. 

Doğayla iç içe yaptıkları işlerinden memnunlar

Hasada gelen kadınlardan 32 yaşındaki Esma Sipahi, işini severek yaptığını söyledi. Daha öncesinde ev hanımı olduğunu ve mevsimlik de olsa nergis toplayarak para kazanmanın mutluluğunu yaşadığını aktaran Sipahi, 'İşimden çok memnunum, yaptığımız iş çok şükür çiçekler arasında ve çalışırken doğanını içinde, mis kokularla çalışıyoruz. Buradan kazandığımla da ev ekonomisinde eşime katkı sağlıyorum.' dedi. 

İşçilerden Havva Doğru  nergis toplayarak kazandığı parayla 4 çocuğunun eğitim masraflarına katkı sağladığını dile getirdi.


Çiçek işinden çok mutluyum, çok güzel

İşini çok sevdiğini anlatan Doğru, 'Çok şükür güzel bir meslek, 4 çocuğuma bakmak için çalışmam gerekiyor, çiçek işinden çok mutluyum, çok güzel.' açıklamalarında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal