AFAD’ın paylaştığı bilgilere göre Türkiye’deki en büyük 4. Volkanik dağ olan Hasan Dağı’nda hareketlilik meydana geldi. İç Anadolu’da yer alan Hasan Dağı, yaşanan son depremlerin ardından yapılan inceleme ve ölçümlerde magma tabakasındaki yükselmeler ve hareketlilik tespit edildi. En son Holosen döneminde, yani 10 bin yıl önce patlayan Hasan Dağı hala aktif bir volkanik dağıdır. Hasan Dağı yüksekliği açısından Türkiye’nin en büyük volkanik dağlarından biridir. Peki, Hasan Dağı nerede? Hasan Dağı patlarsa ne olur? Türkiye’deki volkanik dağlar hangileridir? Türkiye'de en son volkanik dağ patlaması ne zaman gerçekleşti? Hasan Dağı patlayacak mı?
Türkiye’de volkanik dağların oluşumu 20 milyon yıl önce başlamıştır. Doğu Anadolu, volkanik dağların fazlalığı nedeniyle yüksektir. Her ne kadar Türkiye’de aktif yanardağı olmadığı düşünülse de birçok yanardağı tamamen sönmüş değildir. Erciyes, Nemrut, Süphan, Tendürek, Ağrı ve Hasan Dağı gibi dağlardan hala buhar çıkmaktadır.
İç Anadolu’nun Niğde ve Aksaray illerinde yer alan Hasan Dağı, bozkır bitkileriyle kaplıdır. Kışları soğuk, yazları kurak geçer. Türkiye’nin önemli dağcılık faaliyetlerinin yapıldığı yerlerden biridir. Hasan Dağı 3268 metredir. Hasan Dağı’nın eteklerinde Nora Antik Kenti bulunur.
Aksaray ve Niğde ülkenin tarım deposu denilebilir. Olası bir volkan patlaması sonucu ülkede gıda enflasyonunun artması çok muhtemel görünüyor. En son patlama 8 bin yıl önce gerçekleşmiş. 130 kilometre uzaktaki şehirler bile bu patlamadan etkilenmişti. Yakındaki antik kentler, kiliseler, köyler ve tarım alanları bu durumdan son derece etkilenebilir. En son Kanarya Adalarında gerçekleşen volkanik patlama sonucu binlerce insan yerinden edilmişti.
Çatalhöyük yerleşimi zamanında insanlar Hasan Dağı etrafından obsidyen topladığı biliniyor. Bu da o zamanlarda patlama yaşandığına dair bilgileri netleştiriyor. Aynı zamanda Hasan Dağı'nın patladığını belirten dünyanın ilk manzara resmi de Çatalhöyük'te bulunmuştur. 8 bin 500 yıl tarih için çok yakın bir zaman. Bu sonuçla Hasan Dağı'nın aynı etkiyi yaratabileceğini düşünmek hiç zor değil.
Aksaray Afet ve Acil Durum Müdürü Cezmi Türkmen, "Hasan Dağı volkanizma. Volkanizma deprem ile doğru orantılı bir jeolojik olay. Yani, ilimizde Tuz Gölü fay hattında bir deprem olması halinde volkanizmayı da etkiliyor. Biz bunu geçen dönemlerde Niğde'de meydana gelen 5.1'lik depremde gördük ve tespit ettik, volkanizmayı etkiliyor. Magma tabakasındaki hareketliliği, yükselmeleri gördük, onu tespit ettik. Hacettepe Üniversitesi ve Maden Teknik Arama Enstitüsü de bunları tespit etti. Bunları bize raporladılar" dedi.
Türkiye'de en son volkanik dağ patlaması 19. yüzyılda Tendürek Dağı'nda gerçekleşti. Bundan önce Nemrut Dağı'nda lavların 17. yüzyılda çıktına dair birçok kayıt da söz konusu. Türkiye'de pasif yanardağı olarak bilinen dağların birçoğundan hala buhar ve duman çıkmaktadır. Uykuda demek daha doğrudur.