Harici Ekran Kartı Nedir?

Harici ekran kartı avantajları nelerdir? Ekran kartı seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

03.05.2018-13:19 - (Son Güncelleme: 26.01.2022-10:19) Harici Ekran Kartı Nedir?

Harici ekran kartı ve paylaşımsız ekran kartının aslında aynı anlamı taşıdığını öncelikle ifade edelim. Çok sık olmasa da Offboard ekran kartı olarak da isimlendirilen bu olay avantajları dışında bazı dezavantajlara da barındırıyor.

NEDİR?

Eğer yeni bir bilgisayar satın alma planınız hayatınızın ortasında ise kesinlikle paylaşımsız ekran kartına sahip olmasına çok dikkat edin. Çünkü paylaşımsız ekran kartı yani harici ekran kartı demek, kullanmış olacağınız bilgisayarın anakartı üzerinde hariçten bir ekran kartı var anlamına gelmektedir. Bu ekran kartı ATI ya da NVIDIA olması mümkündür ve yüksek performans gerektiren işlemler yapıldığı süre içerisinde bize büyük avantajlar sağlar.

Harici ekran kartları yani paylaşımsız ekran kartları, güncel bilgisayar oyunları oynarken vazgeçilmezler listemizin başında yer almaktadır. Oyunlar haricinde farklı performans gerektiren işlemlerde kendi üzerindeki bellek ve işlemci gücü ile CPU adı verilen ana işlemciyi çok fazla yormadan gerekli grafikleri monitörümüzde görüntülememize de yardımcı olur.

HARİCİ EKRAN KARTININ AVANTAJLARI NELERDİR?

Harici ekran kartları bilgisayarın işlemcisini çok fazla yormaz. Yeteri kadar güçlü ise işlemcinin üzerinden de büyük bir yük almaktadır. Oyunları yüksek çözünürlük biçiminde ve yüksek detay ayarlarında oynamanıza da yardımcı olur. Pek çok kullanıcı bir oyun çalışmadığı zaman bunu işlemcisine bağlar ancak esasen bir oyunun çalışıp çalışmamasındaki en temel olay paylaşımsız, yani harici ekran kartıdır.

Sadece oyun değil buna ek olarak aynı zamanda tasarım, video düzenleme gibi benzerlik taşıyan işlemlerde de harici ekran kartları aktif bir şekilde rol alarak çalışır.

Harici ekran kartı

SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Mevcut ekran kartının yetersiz kalmış olduğu ya da bozulduğu durumlarda yeni bir ürüne ihtiyaç duyulmuş olabilir. Bilgisayarınız için önemli bir donanım olarak kabul edilen ekran kartını seçerken dikkat etmeniz gereken birtakım detaylar bulunur.

İhtiyacınız Olan Ekran Sistemini Tespit Edin

Yeni bir ekran kartı satın alınırken dikkat edilmesi gereken ilk husus, ihtiyacınız olan sisteme karar vermektir. Kullanım amacı ve alanını tespit ederek, size en uygun olacak olan ekran kartı tipine daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Ekran Kartı Boyutuna Dikkat Edin

Bilgisayarınız için seçmiş olduğunuz ekran kartının zıt yönlerde olması, bietakım sorunları da yanında getirebilir. Sistemi zorlayan bir ekran kartı dar boğaza girerek, yenilenmeye muhtaç olabilir. Bu sebeple de bilgisayar ve ekran kartı arasında belli bir uyum olması aranır.

Ekran kartı boyutunu öğrenmek ve belirlemek bu noktada yapmanız gereken ilk iş olabilir. Yüksek enerji gerektiren bir kart seçtiğiniz takdirde bunu kaldıracak bir PCU tercih etmeniz lazımdır. 

Slot Uyumuna Dikkat Edin

Ekran kartı ve anakart arasında pek çok uyumun sağlanması iyi bir kullanım için gereklidir. Yeni bir ekran kartı satın alırken ürünün yerleşeceği slotlar arasında yaşanacak uyuma dikkat edin. Birtakım durumlarda anakart ile ekran kartı arasında uyum sorunu yaşanmayabilir fakat belli bir süre sonra bilgisayar performansının düştüğünü görebilirsiniz.

Bellek Miktarı Yüksek Ürünler Tercih Edin

Her kullanıcı masaüstü bilgisayarı ile sorunsuz ve hızlı bir tecrübe kazanımı ister. Bunun için ekran kartının bellek hızını yüksek tutmanız lazımdır. Bellek miktarında bulunan artış yükseldikçe, performans da buna bağlı bir şekilde yükselir. Ekran kartının bellek hızına ek olarak, diğer ayrıntıların da uyum içinde çalışmasına dikkat ederek performansı yükseltebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal