Hamilelikte kayısı tüketmenin faydaları nelerdir? Kayısının gebe kadına ve bebeğe faydaları

Hamile olan kadınların bu dönemlerde ne yediklerine dikkat etmeleri de hem hamile olan kişi hem de bebek için büyük önem arz etmektedir. Peki kuru kayısı hamilelikte hamile olan kadına ne gibi faydalar sağlar? İşte kuru kayısının hamileye olan faydaları...

24.06.2022-17:44 - (Son Güncelleme: 24.06.2022-17:44) Hamilelikte kayısı tüketmenin faydaları nelerdir? Kayısının gebe kadına ve bebeğe faydaları

İçeriğinde yer alan A, C, B6, K vitamini, Karbonhidrat, Protein, Sodyum, Potasyum, Kalsiyum, Demir, Lif gibi yararlı maddelerle çok sağlıklı bir yapısı olan kuru kayısı bir çok kişi için bulunmaz nimetlerdendir. Aynı zamanda bu mineralleri barındıran kuru kayısı gebe kadınların da vazgeçilmez ara öğünü olarak karşımıza çıkmakta. Kuru kayısı hem hamile kadına hem de bebeğe vitamin sağladığından dolayı vücutta vitamin eksikliğine birebirdir.

Yarım su bardağı kadar kuru kayısı 755 miligram potasyum içerir ve bu özelliğiyle tam bir potasyum deposudur. Bundan dolayı hamile kadının ve bebeğin kalp sağlığını koruma açısından kuru kayısı tüketmek çok yararlı olacak aynı zamanda gebelik depresyonuna, gebelikte baş ağrısı gibi çeşitli ağrılara da iyi gelecektir.

Kuru kayısı yarım su bardağı tüketildiğinde içerisinde 117 mikrogram A vitamini içermesinden ötürü hem gebe kadının hem de bebeğin göz sağlığı için birebirdir.

Kuru kayısının belki de en çok bilinen özelliği kabızlığa iyi gelmesidir. Bu noktada kuru kayısı içerisinde barındırdığı lif oranıyla gerçekten de kabızı önlemede bir numaradır denilebilir. Yarım su bardağında 4.7 gram lif bulunur ki bu da kabızlık için yeteri kadar iyi gelecek bir miktardır.

Hamilelikte bir değil iki kişinin canı önemli olduğu için her anne baba adayı bu süreçte en doğru besinlerin tüketilmesine özen göstermelidir ve aynı zamanda gebelikte normal kalori miktarından 300-350 kalori alınması da elzemdir. 100 gram kayısı bu noktada içerisinde barındırdığı 250 kalori ile gebelikte ihtiyaç duyulan fazla kaloriye de sağlıklı yollardan ulaşmak için çok doğru bir tercih olacaktır.

Kuru kayısı aynı zamanda yüksek demir içerir. Bu da kansızlığa iyi gelmektedir. Kuru kayısının bakır içeriği sayesinde demir emilimini kolaylaştırdığı kanıtlanmıştır. Günlük beslenmeye eklenen kuru kayısı anneyi kansızlıktan yani anemiden koruyacak ve hemoglobin üretimine yardımcı olacaktır.

Kuru kayısının bir diğer mucizevi özelliği ise içerisinde bulunan potasyumdur. Kayısıdaki potasyum muzdaki potasyumun tam 3 katıdır. Biraz tuz ekleyerek yenilen kayısı bu haliyle kan basıncını dengelemekte başarılıdır. Üstelik potasyum hamile kadını kalp rahatsızlıklarından da korumaktadır.

Kuru kayısı içerisinde yer alan K vitamini sayesinde aşırı kanamayı da önleyip kanın pıhtılaşmasına yardımcı olmaktadır. 1 su bardağı kuru kayısı 4 mcg K vitamini sağlar ve bu sayede hamile kadını yüksek doğum kanamalarından da korur. 

Kayısı tüm bu özellikleriyle gebelikte kadının en büyük yardımcılarından biri olmaktadır. Gebe olan kadınların bu süreçte kayısı tüketmeleri onların ve doğacak çocuklarının sağlığı için çok önemlidir...

Kadir Buğra Demir
kbugrademir@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal