Hamilelikte çekirdek yemek zararlı mı? Hamilelikte çekirdek tüketmenin anne ve bebek üzerindeki etkileri

Hamilelik sürecinde anne adayları tükettikleri besinlere dikkat etmelidir. Bazı besinler anne ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Hamilelikte çekirdek tüketmenin anne ve bebeğin sağlığına etkileri de merak edilmektedir. Peki, hamileyken çekirdek yemek zararlı mı? İşte yanıtı…

24.06.2022-04:25 - (Son Güncelleme: 24.06.2022-04:25) Hamilelikte çekirdek yemek zararlı mı? Hamilelikte çekirdek tüketmenin anne ve bebek üzerindeki etkileri

Hamilelik döneminde tüketilen besinler anne ve bebeğin sağlığı üzerinde etkilidir. Hamilelikte çekirdek yemenin yararlı mı yoksa zararlı mı olduğu da anne adayları tarafından merak edilmektedir. Çekirdek, ayçiçeği bitkisinin tohumlarıdır. 

Çekirdek, süper yiyeceklerden biridir. Bunun nedeni doğal folik asit kaynağı olmasıdır. Bir B vitamini çeşidi olan folik asit, fetüsün hücre üretiminde ve spina bifida gibi nöral tüp defektleri riskini azaltmada etkilidir. Ayçiçeği çekirdeği; niasin, B1 vitamini, B6 vitamini, pantotenik asit, riboflavin gibi B grubu vitaminlerini içinde barındırır. Bu vitaminler bebeğin beyin gelişiminde önemli rol oynamaktadır. 

Ayçiçeği çekirdeğinde bulunan E vitaminleri serbest radikallerle mücadele ederek, annenin ve bebeğin saç, tırnak ve cilt sağlığını korur. 

Hamilelikte çekirdek yemek zararlı mı?

Kalori zengini çekirdek

Hamile kadınlar beslenmelerine ve sağlıklarına dikkat etmelidir. Hamilelik döneminde kadınların günlük tüketmeleri gereken kalori miktarına ek 300 kalori daha fazla tüketmeleri gerekir. Hamileliğin ilk aylarında sıkça rastlanan mide bulantısı yemek yemeyi ve kalori alımını zorlaştırabilir. 100 gram ayçiçeği çekirdeğinde 582 kalori bulunur. Bu miktar nedeniyle açlık hissini de ortadan kaldırır. 

Ayçiçeği çekirdeğinde bol miktarda protein, potasyum, ve kalsiyum vardır. 1 su bardağı ayçiçeği çekirdeğinde 24 gram protein, 89 mg kalsiyum ve 1088 mg potasyum bulunur. 1 su bardağı ay çiçeği çekirdeğinde bulunan 525 mg sodyum ise kişinin günlük tüketmesi gereken soydum miktarının yüzde 22’sini karşılamaktadır. Çekirdek içinde bulunan vitaminler bebeğin gelişiminde etkilidir. 

Hamilelikte çekirdek yemek

Hamilelikte çekirdek tüketmenin yararları

Ayçiçeği çekirdeğinde yüksek oranda lif vardır. Bu da hamilelik döneminde kabızlığın giderilmesini sağlar. 

Ayçiçeği çekirdeği; fitokimyasallar, protein, mineraller, antioksidanlar ve çoklu doymamış yağ zenginidir. 

Çekirdek damarlarda kan pıhtılaşmasını da önlemektedir. 

Çekirdek içinde bulunan fosfor ve mineraller bebeğin kemik gelişiminde etkilidir. 

Yüksek potasyum oranına sahip olan çekirdek, vücudun potasyum oranını dengeler. Bu da hamilelikte tansiyon sorununa karşı etkilidir.

Hamilelikte çekirdek tüketmenin zararları

Hamilelik döneminde aşırı miktarda çekirdek tüketmek anne ve bebeğe zarar verebilmektedir. 

Aşırı çekirdek tüketimi fosfor toksisitesine neden olarak böbrekleri olumsuz etkiler.

Fazla çekirdek tüketimi selenyum zehirlenmesine neden olur. Bu durum da selenosis belirtiler denilen sinirlilik ve yorgunluk gibi etkilere neden olur. 

Ayrıca hamilelik döneminde aşırı çekirdek tüketmek cilt problemlerine ve saç, tırnak kırılmalarına neden olur.

Hatice Üneş
haticeu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal