Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca anne adayları için şartlı hamilelik yardımı yapılıyor. Bu yardım sayesinde anne adaylarının rutin sağlık kontrollerine düzenli bir şekilde gidebilmeleri hedefleniyor. Bu süreçte anne adaylarının daha rahat geçirebilmeleri adına ise hamilelik yardımı yapılıyor. Anne adayları için yapılan hamilelik yardımı için de belirli şartların karşılanması gerekiyor.
Anne adaylarının gebeliğin başlangıcından lohusalığın bitişine kadar, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen günlerde sağlık kontrollerine giden ve takiplerini düzenli bir şekilde yaptıran annelere yapılan yardıma denilmektedir.
Hamilelik yardımı; hamile kadınlara en fazla 9 ay boyunca verilmektedir. Yani anne adayları, 9 ay boyunca kendileri adına PTT hesaplarına yatırılan gebelik parasını çekebilmektedir.
Sağlık Bakanlığınca yapılan bu yardımla birlikte anne adayları, hem kendilerinin hem de bebeklerinin hamilelik sürecince sağlık kontrollerini yaptırabilme şansını elde ediyorlar.
Hamilelik süreci boyunca anne adaylarının düzenli bir şekilde belirlenen tarihlerde kontrollere gitme şartıyla geçen yıl ödenen 35 TL yardım parası bu sene aylık olarak 45 TL'ye çıkarılmıştır. Yani 2022 yılında anne adaylarına ödenecek hamilelik parası 45 TL'dir.
Anne adayları; doğumu hastanede gerçekleştirmiş olması durumunda tek seferlik olmak kaydıyla 100 TL şartlı doğum yardımı alabilmektedir.
Lohusalık döneminde de sağlık kontrollerine düzenli bir şekilde gitmeyi sürdüren annelere iki kere 45 TL yani toplamda 90 TL ödenmektedir.
Şartlı gebelik yardımı; muhtaç ve yoksul annelere yapılmaktadır. Şartlı gebelik yardımından yararlanmak isteyen anne adaylarının ise belirli şartları karşılamaları gerekmektedir. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:
Eğer hanede sigortalı bir çalışan varsa anne adayı bu durumda şartlı gebelik yardımından yararlanamamaktadır. Ayrıca, bu yardımdan yararlanmak isteyen annenin ya da eşinin üzerine kayıtlı, değerli bir menkul veya gayrimenkul bulunmamalıdır.
Belirtilen şartları karşılayan kişiler; vakıf mütevelli heyetinin başvuruyu onaylamasının ardından gebelik yardım parası alabilmektedir.
Gebelik yardım parasına başvurmak isteyen anne adaylarının ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına bizzat gitmeleri gerekmektedir.
Daha önce herhangi bir vakıf kaydı bulunmayan kişilerin, ilk olarak kayıt olmaları yani sosyal yardım başvuru formu doldurmaları gerekmektedir.
Şartlı gebelik yardımına ve başvuru şartlarına dair detaylı bilgi almak için ALO183 ya da ALO144 sosyal dayanışma hatlarından birini arayabilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca anne adayları için yapılan şartlı gebelik yardımı, bazı durumlar sonrasında süreli ya da süresiz olarak Bakanlık tarafından kesilebilmektedir. Şartlı gebelik yardımı şu durumlarda kesilebilmektedir:
Belirtilen iki durumdan birinin yaşanması durumunda anneye yapılan gebelik parası ödemeleri, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi tarafından otomatik olarak feshediliyor.
Eğer anne adayı, ikametgah değişikliği yaptıysa bu durumu ikametgah değişikliğinden sonra maksimum bir ay içerisinde vakfa bildirmelidir. Durumun bildirilmesi halinde anne adayı gebelik yardımı almaya devam edebilmektedir.
Vakıf mütevelli heyeti; yardım başvurularını değerlendirdikten sonra ihtiyaç sahibi olduğunu tespit ettiği ailelere yardım etmektedir.
Başvuru yapan anne adaylarının başvuru formunda paylaştıkları bilgileri incelenerek, düzenli bir işi ve SGK güvencesi olmayan kişilerin başvurularını kabul edilmektedir.
Bu yardımı alıp almadıklarına dair bilgi edinmek isteyen başvuru sahipleri bunu kolaylıkla öğrenebilmektedir. Gebelik yardımı alıp alamayacaklarını öğrenmek isteyen anne adayları, sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilmektedir.
E-devlet sorgulama işlemini https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linki üzerinden tamamlayabilirsiniz.
Tüm hamile kadınlar, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına şartlı gebelik yardımına başvuru yapmak için gittiklerinde mutlaka başvuru formu doldurmaları gerekmektedir. Daha önce sosyal yardımlardan yararlanmamış kişiler ilk olarak 'Hane Başvuru Kayıt Formu'nu doldurmalıdır.
'Hane Başvuru Kayıt Formu'nu dolduran kişiler; şartlı gebelik yardımının yanı sıra diğer yardımlara da başvuru yapabilmektedir.
Doldurulan bu formda anneye mesleğine, aylık gelirine, hane toplam gelirine, mülkiyet durumuna yönelik bazı sorular sorulmaktadır. Cevap verilen bu sorular doğrultusunda vakıf mütevelli heyeti; ihtiyaç sahibi aileleri tespit ediyor. Bu sebeple başvuru sırasında doldurulan formda mutlaka doğru bilgilerin paylaşması gerekmektedir.
Herhangi bir yanlış bilgi verilmesi halinde, bu durumun tespit edilmesi durumunda verilen yardım kesiliyor. Ayrıca kişiye yapılan yardımlar, güncel faizleriyle de geri talep ediliyor.
Hamilelik yardımı için e-Devlet üzerinden başvuru yapılamamaktadır. Anne adaylarının, bu yardımdan yararlanabilmeleri için mutlaka sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri gerekmektedir.
Gebelik yardımına başvuracak olan kişilerin daha öncesinden herhangi bir vakıf kaydı bulunmuyorsa vakıf kaydı için gerekli olan bazı belgelerle birlikte vakfa gerekmektedir. Gebelik yardımı başvurusu için gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanabilir:
Talep edilen belgeler; annenin özel durumuna göre de değişiklik gösterebilmektedir. Mesela, eşi vefat eden dul annelerden eşlerine dair ölüm belgesi talep edilebilmektedir.
Hamilelik maaşı; 2 ayda bir kez olacak şekilde yatırılmaktadır. Yani anne adayının PTT hesabına 2 ayda bir 90 TL ödeme yapılmaktadır.
Maaşın hangi günde yatacağı ise anne adayının T.C. kimlik numarasının son rakamına göre değişiklik göstermektedir. Hamilelik maaşı; T.C. kimlik numarası son rakamı 0 olanların hesaplarına ayın 24’ünde, 2 olanlara ayın 25’inde, 4 olanlara ayın 26’sında, 6 olanlara ayın 27’sinde, 8 olanlara ise ayın 28’inde yatırılmaktadır.