Hamas'tan son dakika ateşkes açıklaması: “Ramazan'ın ilk haftası anlaşma mümkün"

Hamas yetkilileri, ABD basınına yaptıkları açıklamada, ateşkes anlaşmasının 10 Mart'tan önce mümkün görünmediğini belirterek, Ramazan'ın ilk haftası için bir anlaşmanın yapılmasının beklendiğini ifade ettiler. Hamas yetkilisi, ateşkesin 10 Mart'tan önce gerçekleşmesinin mümkün görünmediğini belirtirken, Ramazan'ın ilk haftası için bir anlaşma sağlanabileceğine dair umutlu bir açıklama yaptı.

04.03.2024-15:05 - (Son Güncelleme: 04.03.2024-15:19)

İsrail ile Hamas arasında esir takası ve ateşkes anlaşması için devam eden diplomatik çabaların detayları ortaya çıkıyor. Hamas heyeti, Mısır'ın başkenti Kahire'deki görüşmelerine ikinci gününde devam ederken, ismi açıklanmayan bir Hamas yetkilisi, ABD basınına yaptığı açıklamada, Ramazan öncesinde 10 Mart'ta başlaması beklenen anlaşmayla ilgili bilgiler verdi. Wall Street Journal'a konuşan yetkili, sürecin yavaş ilerlediğini ve bu nedenle anlaşmaya Ramazan öncesi varılmasının pek mümkün olmadığını belirtti. Ancak, yetkili, anlaşmanın Ramazan'ın başlamasının ardından ilk hafta sonuna kadar yapılmasının daha ulaşılabilir bir hedef olduğunu ifade etti.


Taraflar arasında iletişim kesildi

Bu gelişmeler, bölgedeki tansiyonun azaltılması ve barışın sağlanması adına umut vadeden adımlar olarak değerlendiriliyor. Ancak, sürecin hala belirgin bir hızda ilerlememesi nedeniyle, anlaşmanın kesin bir tarihi belirsizliğini koruyor. Gelişmeleri takip edenler, taraflar arasındaki müzakerelerin sonuçlarına dair daha fazla detayı bekliyor.

Gazetede yer alan habere göre, arabuluculuk yapan Mısırlı ve Katarlı yetkililerin, Hamas'ın Gazze lideri Yahya Sinwar ile en az 1 haftadır temasa geçmediği belirtiliyor. Bu durum, taraflar arasındaki iletişimde bir kesinti yaşandığını ve müzakerelerin sekteye uğramış olabileceğini düşündürüyor. Gelişmeleri takip edenler, diplomatik temasın yeniden kurulması ve müzakerelerin ilerlemesi adına gelecekteki adımları merakla bekliyor.


Gözler Kahire’ye çevrildi

Mısır devlet televizyonu, Kahire'de Hamas yetkilileri ile devam eden müzakerelerde "önemli ilerlemeler" kaydedildiğini duyurdu. Ancak, İsrail'in, Hamas'ın hayatta olan esirlerin listesini vermeyi reddetmesi nedeniyle Kahire'de gerçekleştirilecek esir takası ve ateşkes anlaşması görüşmelerine müzakere heyeti göndermeme kararı, taraflar arasındaki zorlukları ortaya koyuyor. Gelişmeleri takip edenler, diplomatik çabalardaki bu çıkmazın nasıl çözüleceğini ve müzakerelerin geleceğini merakla bekliyor.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal