Halsizlik ve mide bulantısına iyi gelen besinler

Gün içerisinde çeşitli nedenlerden dolayı mide bulantısı ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu durum çok can sıkıcı bir durum olarak yaşam kalitemizi de etkilemektedir. Farklı nedenlere bağlı olarak karşılaştığımız mide bulantısının nasıl geçeceği en çok merak edilen konudur. İşte mide bulantısına iyi gelen besinler…

20.05.2022-16:37 - (Son Güncelleme: 20.05.2022-16:54) Halsizlik ve mide bulantısına iyi gelen besinler

Bu durum aslında baş ağrısı gibi oldukça yaygın olarak görülmektedir. Küçük ya da büyük olmak fark etmeksizin herkesin hayatında karşılaştığı bir durumdur. Farklı sebeplerden dolayı hayatımızı etkileyen mide bulantısı çok yoğun olması durumunda da kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Ancak kendimizin yapabileceği bazı şeylerde bulunmaktadır. İşte mide bulantısına iyi gelen besinler…

Mide bulantısı nasıl geçer?

Çok yaygın olarak görülen mide bulantısı sayısız nedenden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Durumun ciddi olması durumunda bir doktora görünmeniz daha iyi olacaktır. Ancak en ufak bir bulantıda bir sağlık kuruluşuna gitmenize de gerek yoktur. Evde yapabileceğiniz yöntemlerle bulantınızı önleyebilirsiniz. Mide bulantısına neden olan bazı nedenler şu şekildedir:

Psikolojik rahatsızlıklar,

Baharatlı ve yağlı yiyecekler,

Gıda zehirlenmesi,

Sıvı kaybı,

Mide ve bağırsak enfeksiyonları,

Aşırı alkol alımı,

Kandaki kalsiyum yüksekliği,

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir

Mide bulantısına neler iyi gelir?

Mide bulantısı deyince akla gelen ilk şey nane limon çayıdır. Bununla birlikte yapılabilecek en iyi şeylerden biri tuzlu kraker yemektir. Temiz hava almanızda rahatlamanıza neden olacaktır. Bu durumda yağlı ve ağır yiyecekler tüketmemeniz önemlidir.

Su

Mide bulantısı olan kişiler su içerek mide bulantısını ve ateşinin önüne geçebilir. Vücutta sıvı kayıplarının olması durumunda tükettiğiniz su sizin mide bulantınızı önlemeye yardımcı olacaktır. Sadece hasta olmanız durumda değil sıradan bir günde de vücudunuzun su kaybetmesi mide bulantısına neden olabilir. Bu yüzden düzenli olarak su tüketilmelidir.

Zencefil

Asya mutfağında çok kullanılan bu bitki mide bulantısına karşı birebirdir. Sinir siteminiz ve mideniz ile etkileşim sağlayan zencefil mide bulantınıza karşı bir savaş açar. Elinizde taze zencefilden ince bir dilim keserek yavaşça emebilirsiniz ya da kurusundan çay yaparak tüketebilirsiniz. Ancak fazla tüketmemenizde fayda var.

Kraker ve tost gibi besinler

Özellikle hamile olanların başvurduğu ilk yöntem tuzlu bir şeyler tüketmektir. Hamilelikte oldukça fazla yaşanan mide bulantıları kişilerin hayatını olumsuz etkileyebilir. Midenizin boş olması da mide bulantısına neden olmaktadır. Bulantı yaşarken birde yağlı ve ağır besinler tüketmek daha çok bulantı yaşamanıza neden olacaktır. Bu nedenle tuzlu kraker ya da tost gibi hem kokusuz hem doyurucu bir şeyler tüketmeniz sizi rahatlatacaktır. Ayrıca bu besinler mide asidine de iyi gelecektir. Çantanızda tuzlu bir kraker bulundurmanız acil durumlar için iyi olacaktır.

Et ve tavuk suyu

Mide bulantısının nedenleri kişiye göre değişmektedir. Eğer soğuk algınlığı gibi bir rahatsızlığınız varsa ve mideniz bulanıyorsa et ve tavuk suyundan yapılan çorba tüketmeniz çözüm olabilir. Ancak yağlı bir ürün olması nedeniyle mide bulantınızı arttıran bir etkende olabilir.

Muz

Oldukça besleyici, düşük kalorili ve lezzetli olan muz potasyum açısından da zengin bir besindir. İçerisinde B6 vitamini ve karbonhidrat bulunan muz mide bulantınıza iyi gelen bir diğer besindir. Hasta olmanız durumunda yemek yemek istemediğiniz durumda muz tüketmeniz hem doyurucu olur hem de mide bulantınızı azaltır. Özellikle kronik mide bulantısı yaşayan kişiler rahatlıkla muz tüketebilir.

Elma püresi

İshal ve mide bulantısı olan kişiler elma püresi ile dertlerine çare olabilirler. Özellikle küçük yaşlardaki kişilerde görülen ishal ve bulantı için çocukların tüketebileceği bir besin olan elma püresi, süzme peynir ile birlikte yendiğinde daha etkili olmaktadır. Ancak hazırladığınız elma püresi içerisine şeker koymamanız gerekmektedir.

Pirinç ve patates

İçerisinde nişasta bulunan bu iki besin mide asidini bastırarak bulantı ve kusmaların önüne geçmektedir. Kokularının olmaması bulantınızı tetiklemeden sizi rahatlatan iki besindir. Ancak tüketirken yağ ve sos gibi ürünlerden kaçınmalısınız. Sade olarak tüketilen bu besinleri et ve tavuk suyu ile lezzetlendirebilirsiniz.

Yüksek proteinli gıdalar

İçerisinde yüksek protein bulunan gıdalar direkt olarak mide bulantısına etkisi yoktur. Ancak günlük beslenme düzeninizde bu besinlere yer vermeniz uzun süre tokluk sağlarken kronik mide bulantılarınızı azaltabilir. Hamilelik kaynaklı mide bulantısı yaşayan kişilerin karbonhidrat yerine yüksek proteinli gıdalar tüketmesinin daha etkili olduğu görülmektedir.

Bitki çayları

Mide bulantısı ile özdeşleşen bir çay olan nane limon çayı oldukça etkili bir yöntemdir. Bilimsel olarak nedeni açıklanamasa da bu çay ciddi oranda bulantıyı önlemektedir. Bunun yanında papatya çayı da mide bulantısını önler. İçeceğiniz çaylara biraz limon sıkmanız ya da az bir miktar bal eklemeniz etkisini artıracaktır. Mideniz bulandığında limon kokusu da bulantıyı bastırmaktadır.

Mide Bulantısı Nasıl Geçer

Mide bulantısı nasıl önlenir?

Mide bulantısı yaşayan bir kişinin alabileceği önlemler şu şekildedir:

Uzun süre aç kalmamak ve 1 - 2 saatte bir küçük şeyler atıştırmak

Yavaş ve az miktarda yemek yemeye özen göstermek.

Yemek yedikten sonraki 30 dakika boyunca uzanmadan mideye baskı uygulanacak şekilde oturmak

Yemek hazırlarken oluşan rahatsız edici kokuları uzaklaştırmak için mutfağı havalandırın.

Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak ve şekersiz nane şekerleri tüketmek,

Mide bulantısı yaşayan kişilerin şu besinlerden uzak durmalıdır:

Baharatlı yiyecekler

Yağlı yiyecekler

Alkol

Ağır kokulu yiyecekler

Kızarmış yiyecekler

Kafein

Mide bulantısı daha çok tüketilen besinlerin etkisi ile oluşmaktadır. Bu nedenle midenizi çok doldurmamak ve sağlıklı ve hafif şeyler tüketmek bulantılarınızı engeller. Size iyi gelmeyen besinleri bilmeniz de önemlidir. Sonuçta herkes kendi vücudunu daha iyi bilir. Ancak sürekli ve ciddi bulantılarda bir doktora başvurlasınız.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal