Halit Akçatepe Aramızdan Ayrılalı 3 Yıl Oldu

"Hababam Sınıfı"nın Güdük Necmi'si olarak tanıdığımız Yeşilçam'ın unutulmaz ismi Halit Akçatepe, vefatının 3'üncü yılında anılıyor.

30.03.2020-14:50 - (Son Güncelleme: 30.03.2020-14:51) Halit Akçatepe Aramızdan Ayrılalı 3 Yıl Oldu

 

Yeşilçam'ın efsane ismi Halit Akçatepe, 1 Ocak 1938'de oyuncu bir ailenin oğlu olarak İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Aslen Ordu Ünyeli olan Akçatepe'nin babası "Hababam Sınıfı" filmlerinde "Paşa Nuri" tiplemesiyle tanınan Sıtkı Akçatepe, annesi ise Yeşilçam filmlerinin aranan "anne" karakteri Leman Akçatepe'dir.

İLK FİLMİNDE 5 YAŞINDAYDI

Henüz 5 yaşındayken "Nasreddin Hoca Düğünde" filminde rol alarak, oyunculuğa ilk adımını atan Akçatepe, daha sonra İstanbul Şehir Tiyatroları Çocuk Bölümüne girmiştir. İlk eğitimini Yeşilköy Pansiyonlu İlkokulu ve Refik Halit Karay Mektebinde alan sanatçının ailesi oyuncu olmasını istememiştir. Bu yüzden Saint Benoit Fransız Lisesinde öğrenim gördükten sonra babasını kırmamak adına Sultanahmet İktisat ve Ticaret Akademisinde bir yıl okumuştur.Akçatepe, askerden döndükten sonra hukuk fakültesinde 2 sene eğitim almış ve o yıllarda derslere girmek yerine üniversitenin Talebe Birliği'nin gençlik tiyatrosuna yazılmıştır.



1960'DA PROFESYONEL OYUNCULUĞA ADIM ATTI

İlk filminden 15 yaşına kadar 40'a yakın yapımda çocuk oyuncu olarak yer alan sanatçı profesyonel tiyatro oyunculuğuna 1960'da "Sel" adlı piyesle başlamıştır. Zeki Alasya, Metin Akpınar ve Kemal Sunal gibi birçok usta isimle birlikte çalışan sanatçı Yeşilçam'a ise Sandık Şendil'in kendisini ikna etmesiyle "Bir Varmış Bir Yokmuş" adlı filmle girmiştir.

Kadir İnanır ve Hülya Koçyiğit'le beraber "Üç Arkadaş" filminde rol alan sanatçının yolu, 1970'li yılların başında Ertem Eğilmez'le kesişmiştir. Sırasıyla "Beyoğlu Güzeli", "Üç Sevgili", "Sev Kardeşim", "Tatlı Dillim", "Köyden İndim Şehre", "Mavi Boncuk" ve "Ah Nerede" isimli yapımlarda yan rollerde oynayan sanatçının bu filmlerdeki tiplemeleri de izleyiciler tarafından oldukça beğenilmiştir.

"Tatlı Dillim" filminde, 1962'de evlenip 1981'de boşandığı Tülin hanımdan olan Itır ve Ebru adlarındaki kızlarıyla rol alan ve büyük bir çıkış yakalayan Akçatepe, Ertem Eğilmez filmlerinin aranan yüzü olmuştur.



ERTEM EĞİLMEZ FİLMLERİNİN ARANAN YÜZÜ OLDU

Rıfat Ilgaz'ın romanından Umur Bugay tarafından senaryosu uyarlanan 1975 Ertem Eğilmez yapımı "Hababam Sınıfı" sinema filminde "Güdük Necmi" karakterini canlandıran Halit Akçatepe, bu film serisinden sonra unutulmaz isimlerin arasına girmiştir.

Münir Özkul, Adile Naşit, Tarık Akan ve Kemal Sunal gibi kocaman bir aileye sahip olduğu Arzu Film'den ayrılan usta oyuncu, Genco Erkal'ın Dostlar Tiyatrosu'na geçmiştir. Sanatçı, 90'lı yıllardan itibaren de "Şaban Askerde", "Kaygısızlar", "Yazlıkçılar" ve "Bizimkiler" gibi çok izlenen televizyon dizilerine imza atmıştır.

Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne 2011'de Mehmet Dinler, Tuncel Kurtiz, Perran Kutman ve Engin Çağlar'la birlikte değer görülen Akçatepe, 2013'te Cem Davran, Melis Tüzüngüç, Defne Samyeli ve Mesut Yar'la "Babam Sınıfta Kaldı" isimli dizi için kamera karşısına geçmiştir.

70'ten fazla sinema filminin yanı sıra birçok reklamda da rol alan ve Türk seyircisinin gönlüne taht kuran Halit Akçatepe,3 1 Mart 2017'de kalp yetmezliği sonucu İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 79 yaşında vefat etmiştir. Sanatçının naaşı, Üsküdar Şakirin Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilmiştir.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal