Halepçe Katliamı'nın 33. Yılı

Irak'ta Saddam Hüseyin döneminde Halepçe bölgesine kimyasal bombalarla hedef alındığı kanlı saldırının üzerinden tam 33 yıl geçti. Gerçekleşen katliamda hayatını kaybeden 5 bin Halepçeli her yıl olduğu gibi bu yılda düzenlenen törenle anıldı.

16.03.2021-20:25 - (Son Güncelleme: 16.03.2021-20:25) Halepçe Katliamı'nın 33. Yılı

Irak'ta Saddam Hüseyin döneminde Halepçe ilçesinin kimyasal bombalarla hedef alındığı kanlı saldırının üzerinden 33 yıl geçti. Katliamda hayatını kaybeden yaklaşık 5 bin kişi Halepçe'de bir kez daha anıldı.

16 MART 1988...

Dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin'in talimatıyla Irak’ın Süleymaniye kenti hedef alındı, 8 uçak Halepçe ilçesine kimyasal bomba yağdırdı.

ÇOK SAYIDA İNSAN ÖLDÜ!

"Kanlı cuma" olarak da bilinen o gün, 5 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Katliam kurbanları bu yıl da törenle anıldı, Halk hayatını kaybedenlerin defnedildiği mezarlığı ziyaret etti, anıta çelenk koydu.

Halepçe katliamının üzerinden tam 33 yıl geçmesine reğmen o acı hala unutulmadı. Hayatını kaybedenlerin anısında bir müze yapıldı. Her yıl 16 Mart tarihinde hem Halepçeliler hem de yöre halkı bu müzeyi ziyaret ediyor.

"HEPSİ AYNI ANDA, NEDEN HEPSİ BİR ANDA.."

Katliamda yakınlarını kaybeden bir vatandaş, "Eşim ve 2 çocuğumla 18 yakınımı kaybettim. Neden hepsi aynı anda, neden hepsi bir anda..." dedi.

Katliam sırasında orada bulunan bir kadın ise şunları söyledi:

"Uçak yağmur gibi bomba yağdırıyordu. Evimiz harap olmasın diye Allah'a dua ettik. Bir çocuğum vardı ve 2 aylık hamileydim. Evden tek parça kıyafet çıkaramadık."

Irak Yüksek Ceza Mahkemesi, 1 Mart 2010'da Halepçe Katliamı'nı "soykırım" olarak tanımıştı.  

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal