Muğla’da yaşayan üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i acımasızca öldüren sanık Cemal Metin Avcı’nın davası bugün karara bağlandı. Mahkeme, Cemal Metin Avcı’yı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırırken, 23 aydır tutuklu olan suçlunun cezasında ‘’Haksız tahrik indirimi’’ uygulandı ve ceza 23 yıl olarak düzenlendi. Bu karar sonrasında haksız tahrik indirimi hakkında araştırma yapanların sayısı bir anda tavan yaptı. Peki Haksız tahrik indirimi şartı nedir? Haksız tahrik indirimi oranı ne kadar?
Bir kişinin kendisine haksız yapılan bir eylem sonucunda gerçekleştirdiği şiddet veya hiddet içeren eyleminin ceza sorumluluğunu düşüren indirim haline haksız tahrik indirimi adı verilmektedir. Suç işleyen kişinin kusur yeteneğinde düşme meydana geldiği için haksız tahrik adı altında bir ceza indirimi almaktadır.
Türk Ceza Kanunu’nun 29. maddesinde haksız tahrik şartı konusunda “haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işleyen kimsenin” ifadesi yer almaktadır. Haksız tahrik indiriminden kimlerin yararlanabileceği konusunda detaylı bir bilgi mevcut değildir.
Haksız tahrik indirimi şartları şu şekildedir:
- Haksız tahriğe sebep olacak bir eylem
- Haksız tahriğe sebep olacak eylemin haksız olması
- Haksız tahriğe sebep olacak eylemin faile yapılması
- Öfke ve şiddetli eylemler etkisinde kalınması
- Yapılan hiddet ve şiddet eylemlerinin ruhsal duruma etki etmesi
Türk Ceza Kanunu’na göre haksız tahrik adı altında yapılan suçlara ağırlaştırılmış müebbet yerine, 18-24 yıl arası hapis cezası verilmektedir. Müebbet ceza alan kişilerin cezaları ise bu kapsamda 12 ile 18 yıl arasında hapis cezasına çevrilmektedir.