Hafter Destekçisi Mısır’dan Libya'da Askeri Tatbikat

Libya’da Hafter’in en büyük destekçilerinden olan Mısır ordusu sınırda askeri tatbikat düzenledi. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, daha önce 'Cufra ve Sirte kırmızı çizgimiz' demişti.

10.07.2020-09:56 - (Son Güncelleme: 10.07.2020-09:59) Hafter Destekçisi Mısır’dan Libya'da Askeri Tatbikat

Libya’da meşru hükümetin Türkiye’nin verdiği destekle, darbeci Hafter’e karşı kazandığı zaferler karşısında, Hafter’in en büyük destekçilerinden olan Mısır’dan bir hamle geldi.

Mısır ordusu sözcüsü Albay Tamer Rifai, hava ve deniz kuvvetlerinin de katıldığı tatbikatın savaş eğitim planı kapsamında düzenlendiğini söyledi.

Mısır’da darbeyle başa gelen Cumhurbaşkanı Sisi, 20 Haziran'daki açıklamasında, Cufra ve Sirte'nin 'kırmızı çizgi' olduğunu kaydetmiş, Libya’da meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti ise Libya’ya askeri müdahale konusunda tehdit eden Sisi'yi kınayarak, Sisi'nin açıklamasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ifade etmişti.

LİBYA’DA SON DURUM

Son zamanlarda New York Times’ın haberine göre, Türkiye’nin desteklediği meşru hükümetin zaferleri Hafter’in planlarına çomak soktu. Haberde, Türkiye’nin Libya’da belirleyici bir güç olduğuna dikkat çekilerek, Türkiye’nin Hafter’in elindeki Rus hava savunma sistemlerini imha ettiği belirtilmişti.

New York Times’ın haberi şu şekilde olmuştu: ‘Zaferler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ocak'ta asker ve SİHA'lar göndermesine kadar, zayıf ve Hafter güçleri tarafından etrafı sarılmış görünen Birleşmiş Milletler destekli Trablus hükümetinin kaderini, çarpıcı bir şekilde değiştirdi. Bu, Türkiye'nin 100 yıldan uzun süre önce Osmanlı İmparatorluğu'nun sona ermesinden bu yana, petrol zengini Kuzey Afrika ülkesine yaptığı en güçlü müdahaleydi.’

NYT, Türkiye'nin Libya'da elde ettiği başarıların Sisi'nin liderliğindeki Mısır'ı endişelendirdiğini ve Ankara'nın yeni nüfuzunu Libya'da daimi bir askeri varlık kazanmak için kullanma olasılığının, Mısır’da panik oluşturduğunu yazmıştı.

Libya ordusu, Hafter milislerini hezimete uğratmak için geçtiğimiz ay Öfke Volkanı Operasyonu'nu başlatmıştı. UMH kuvvetleri, 18 Mayıs'ta ülkenin batısında yer alan stratejik Vatiyye Üssü'nü Hafter'in elinden almıştı.

Türk SİHA’larının Hafter'e BAE’nin verdiği Rus hava savunma sistemi Pantsir'leri ortadan kaldırması ise, bütün dengeleri yerle bir etti. Hafter, bu defa direkt Rusya'dan yardım talep etti ve Suriye'den kalkan 8 Rus savaş uçağı Libya'ya iniş yaptı.

ABD ordusu ise, yeni fotoğraflarla Rusya'nın Libya'ya savaş uçakları yardımını resmen açıkladı. ABD Afrika Komutanlığı, bahsi geçen uçakların paralı askerler Wagner Grubu'na taarruz desteği için Suriye'den Libya'ya uçtuğunu bildiriyor.

Libya, Türkiye ve meşru hükümet Kasım ayında yapılan anlaşma Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarını belirledi. Mısır, İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan'ı bu anlaşmayla sarsıldı.

The Guardian gazetesi ise Libya'ya Sudan'dan yeni paralı askerlerin geldiğini yazdı. Habere göre, yüzlerce paralı asker Libya'ya gelmişti.

Türkiye, Libya için geçen yılın aralık ayında, asker gönderme tezkeresini meclise getirdi ve daha sonra Türk askerleri Libya'ya geldi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal