Hafta İçi de Sokağa Çıkma Yasağı Gelebilir

Alınan yeni koronavirüs tedbirlerince hafta sonları 20:00’den 10:00’a kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Kısmi yasağın vaka sayısını düşürmemesi durumundaysa hafta içi de benzer kısıtlamalar gündeme gelecek.

19.11.2020-11:42 - (Son Güncelleme: 19.11.2020-11:37) Hafta İçi de Sokağa Çıkma Yasağı Gelebilir

Koronavirüs vaka sayılarının artmasıyla birlikte Bilim Kurulu tavsiye kararları Kabine toplantısında ele alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni kurallar açıklandı. Buna göre hafta sonları 20.00 ila 10.00 saatleri dışında sokağa çıkma yasağı uygulanacak. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 20 yaş altı vatandaşlarsa belirlenen saatler içerisinde sokağa çıkabilecek. Bu önlemlerin etki edip etmediği 2 hafta boyunca takip edilecek. 10-15 gün sonra vaka yayılım hızında herhangi bir düşüş yaşanmazsa, bir sonraki aşamaya geçilecek.

Hafta sonu için uygulanan kısmi sokağa çıkma yasağı, toplamda 14 saatlik bir kısıtlama anlamına gelmekte. Bu yasağın daha çok geç saatlere kadar kalabalık ortamlarda dışarıda kalan kişilere ve ev ziyaretlerine yönelik olduğu ifade ediliyor. Toplantılarda, okulların bulaşma kaynağı olmadığı fakat, bunun yarattığı hareketlilik, servisler ve velilerin oluşturduğu kalabalıkların risk oluşturduğu değerlendirmesi yapıldı.

35 MİLYONA KONTROL

Okullarda online eğitim olması, 20 yaş altına getirilen yeni kurallar ve 65 yaş üstüne getirilen kısıtlamalarla beraber toplamda 35-40 milyon nüfusun hareketliliğinin azalacağı, bunun da salgının yavaşlamasında etkili olacağı düşünülüyor.

KISITLAMA HAFTA İÇİNE DE KAYDIRILABİLİR

Kısıtlamalar kademeli olarak devam edecek. Salgının hızı kesilmezse, hafta sonu tamamen yasak getirilmesi ya da sokağa çıkma yasaklarının belli saatlerde hafta içinde de uygulanması planlanıyor. Uzmanlar, şehirlerarası seyahat yasağı beklemediklerini ifade ediyor. 15 gün sonra tekrar yapılacak değerlendirmelerde, il pandemi kurulları ve hıfzıssıhha kurulları şehrin ihtiyaçlarına göre bu yasakları genişletebilecek.

Genel yasakların yanı sıra il il farklı uygulamalarda yapılabilecek. Bazı illerde, vaka bulunan binalara asılan 'uyarı tabelası' uygulamasının, diğer illerde de yapılabileceği belirtiliyor. Ev ziyaretlerinin yasaklanması da tartışılan konular arasında.

POZİTİF ORANI YÜZDE 20

Türkiye'de şu anda aktif vaka sayısının 500 binin üzerinde olduğu tahmin edilmekte. Testlerin pozitif çıkma oranının geçtiğimiz Nisan ayında yüzde 20 olduğu, şimdi de bu rakama ulaşıldığı ifade ediliyor. Filyasyon çalışmalarında, bulaşma hızının yüksek olduğunun belirlenirken, mutlaka ev içi bulaşmaların önüne geçilmesi gerektiği, komşu ve akraba ziyaretlerin bitirilmesi için kampanyalar yapılması gerektiği belirtiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal