Hafıza sorunları sadece ileri yaşlarda görülen bir rahatsızlık olarak bilinmesine karşın aslında her yaşta görülebilir. Hafıza güçlendirmek için beslenme düzeninin önemi büyük. Beslenme şeklinin hafızamızı kuvvetlendirmede sağlayacağı faydalar oldukça fazla. Her yaştan insanı etkileyebilen hafıza zayıflığı problemi önlemi alınmazsa ilerleyen yaşlarda daha da fazla etkisini gösterecektir.
Yaşlılık belirtisi olan hafızanın zayıflaması, yetersiz beslenme sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Flavonoid içeren meyveler, renk çeşitliliği olan sebzeler, esansiyel yağ asitleri olan balıklar hafızayı güçlendirici özelliklere sahiptirler.
Beslenme şekli beynin hem çalışma temposu hem de verimliliği üzerinde önemli rol oynuyor. Özellikle güçlü bir hafızaya sahip olmada; doğru besinleri, doğru miktarda tüketmenin çok önemli olduğunu belirten uzmanlar hafızayı güçlendirmek için sofralardan eksik edilmemesi gereken besinleri özellikle tüketilmesi gerektiğini söylüyor.
Yediğimiz besinler daha iyi öğrenme, dikkati toplama ve belleği geliştirmek için inanılmaz bir etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalar ileri yaşın, hafızanın zayıflamasında en önemli faktörler arasında yer aldığını ortaya koyuyor. Bazı gıdalar ise hem gençlik yıllarında hem de ileri ki yaşlarda hafızadaki gerilemenin önüne geçiyor.
Günlük hayatın stresi, her gün hafızamızın karşı karşıya kaldığı bilgi yığını ve iş hayatında yoğun olarak kullandığımız teknolojik aletlerden gelen radyoaktif etkiler metabolizmanın en önemli olan beynimizi çok yoruyor. Aktif bir yaşam sağlıklı yaşamın temel prensibidir. Aktif yaşamda besinlerin katkısı bir hayli büyük. Özellikle yağlar, bu besinler arasında önemli bir yere sahip.
Beynin vücuda alınan kalorilerin %20'sini, yani diğer organların kullandığından daha fazlasını enerjiye çevirdiğini biliyor muydunuz? Bu yüzden enerjinin düzenli olarak karşılanması, dikkat eksikliğini azaltmada en büyük yardımcıdır. Bu yüzden enerji verecek yiyecekleri tüketmek önceliğiniz olmalı. Glisemik indeksi düşük olan besinler, enerji ihtiyacı için önemli besin gruplarıdır. Peki, hafızayı güçlendiren besinler nelerdir? Beyin gücünü arttırmak için ne yapmalıyız? İşte, beyin kapasitesini arttıran ve hafızayı güçlendiren mükemmel besinler:
Hafızaya etki edebilecek gıdaların bazıları listelenmiştir. Ancak bazıları sağlık sorunları olanlar ve ilaç kullananlar için dikkatli alınması ya da hekim tarafından önerilmeden alınmaması gereklidir.
Sebzeler; K vitamini açısından zengin, polifenol ve fisetin bileşenleri içermeleri nedeniyle hafızayı güçlendiği ve hatta Alzheimer hastalığında hatırlamayı sağlayan etkileri vardır.( kırmızılahana-polifenol; soğan-fisetin )
Meyveler; antioksidan içermesi ve bu sayede serbest radikallere karşı hücreleri koruması açısından önemlidir. Ayrıca belleğin güçlenmesini sağlayan antosiyanin içermeleri ayrıca fark yaratır. Çilek, yaban mersini, böğürtlen, portakal, kivi, elma ve kırmızı üzüm örnekleridir.
Balıklar; omega 3 açısından hafızanın güçlenmesine fayda sağlarlar. Özellikle Alzheimer hastalığının ilerlemesinin önlenmesinde etkilidir. Ton, somon ve yağlı deniz balıkları tüketilmesi beynin ihtiyacı olan omega3 sağlanması için haftada 2 kere tüketilmelidir. Ancak aşırı tüketilmesinde nkaçınmak gereklidir.
Süt ve süt içeren gıdalar; yoğurt, süt ve peynir protein açısından destek olarak hafızanın gelişmesine ve odaklanmaya fayda sağlar.
Kuruyemişler; ay çekirdeği ve kabağın içerdiği mineraller uykusuzluğu düzenler ve kavrama olgunu artırır ve düşüncenin gelişmesini sağlar.
Kepek içeren tahıllar; B6 ve B12 açısından zengin olan kepek ekmeği, yulaf ve esmer pirinç gibi gıdalar beyni korur ve konsantrasyon gücünü artırır.
Yeşil çay; kolesterol ve homosisteini azaltarak beyin işlevinin korunmasını sağlar.
Yumurta; A, B, B12 ve D vitamini açısından zengin olması, hafızanın güç kazanmasına etki eder.
Çikolata; bitter çikolata endorfin salgılamasını çoğaltarak ruh halinin düzelmesini ve konsantrasyonun artmasını sağlar.
Ispanak; folat ve B vitamini zengini olması homosisteininnoronlarının etkisini azaltarak beyne ve hücreler taşınan enerjinin artmasına yardımcı olur. Ve hafızayı güçlendirir.
B grubu vitaminler ve folat içerir , E vitamininden zengindir. Beyin hücrelerini zararlı serbest radikallere karşı korur. E vitamini zengini diğer besinler: badem, brokoli, kivi, mango, ayçiçek tohumu, domates.
Omega 3 beyin fonksiyonlarında önemli bir role sahiptir. Davranış ve bilişsel olaylarda etkilidir. En iyi kaynakları: somon, uskumru, hamsi, sardalye, ringa balığı. Ceviz ve keten tohumu da iyi kaynaklarındandır. Eksikliğinde depresyon, disleksi (ğrenme bozukluğu), dikkat eksikliği vb. görülür.
Beyin reseptörlerini aktive etmek için endorfin salınımını arttır. Yüksek kakao içeriğine sahip birkaç bitter karesi güçlü antioksidanlar içerir, doğal uyarıcıları sayesinde odaklanma ve konsantrasyonu artırır.
Beyini serbest radikal hasarından korumada etkilidirler. Bellek arttırıcı fitokimyasal olan antosiyaninden zengindirler. Kırmızı üzüm, kivi, portakal ve elma da beyin gücünün artışı için diğer mükemmel besinlerdir. Yüksek oranda antioksidan içeren yaban mersini beynin daha uzun süre sağlıklı olmasını sağlar. Ayrıca hafızayı da geliştiren bu besin beyni strese karşı korur.
Mükemmel birer protein kaynağıdırlar . Vücuda yavaş ve sabit bir enerji kaynağı sağlayıp, gün içinde hafızamızın ayakta kalmasına destek olurlar. Protein içeren besinler aynı zamanda vücudu uyaran kimyasallar olan epinefrin ve dopamin seviyelerini de arttırırlar.
Beyindeki hafıza bölümü için gerekli olan vitaminleri (A, D, B12, B grubu) barındırır. Beyinden sinyal alıp, gönderme için gerekli önemli bir aminoasit olan tirozini içerir, vücudun uyanık almasını sağlar.
Esmer pirinç, esmer ekmek, yulaf, darı vb. B6, B12 ve folik asit içerirler. Hafızayı korumak, konsantrasyon ve beyine kan akışını sağlamak için gereklidirler.
Ruh halini pozitif yönde etkilerler. Kabak ve ayçekirdeği kognitif fonksiyonları arttırırlar. Uykusuzluk ve hafif depresyon durumlarında rahatlamaya yardımcı olur.
Beyin hücre hasarını azaltmak ve uzun süreli hafızayı canlandırmak için gerekli polifenolleri (fisetin) içerir, bu Alzheimer hastalığının önlenmesi ve tedavisinde yararlıdır. Kırmızı soğanda iyi bir seçimdir.
K vitamininin zengin kaynaklarıdır. Bilişsel fonksiyonları ve beyin gücünü arttırmada etkilidirler.
Beyinin odaklanması ve dikkat için gerekli olan B6 vitamininden zengindir. Kızarmış bir dilim ekmek üstüne 1 yemek kaşığı kadar fıstık ezmesi ve üzerine eklenmiş muz dilimleri ile B6 vitamininden zengin bir ara öğün yapabilirsiniz.
Dehidratasyon ( susuzluk ) beynin kortizol denen bir hormon salgılamasına neden olur. Bu hormondaki artış beynin bilgi depolama kısmının küçülmesine ve hafıza gücünün azalmasına neden olur. Kortizol adrenalin üretimini de artırır, bu artış beyin fonksiyonunu etkiler ve hafızayı bozar.
Kırmızı soğan içerisinde bulunan hafıza güçlendirici bileşenlerle tam bir zihin açıcıdır.
Yapılan araştırmalarda folik asit açısından zengin bir besin olan taze fasulyenin beyin hücreleri üzerindeki olumlu etkileri olduğu saptanmıştır. Ayrıca bu olumlu etkilerin ileri ki yaşlarda da devam ettiği ortaya konmuştur.
Yaz aylarında severek tükettiğimiz üzüm dopamin salgılamasını çoğaltarak problem çözme yeteneğini geliştiriyor. Ayrıca bor bakımından zengin olan üzüm, beyin sağlığı açısından da önemli bir besindir.
E vitamini açısından oldukça zengin olan badem ilerleyen yaş ile birlikte beyinde oluşabilecek yaşlanmayı engellemektedir. Aynı zamanda beyin gelişimi ve sağlığı için de badem harika bir besindir.
Antioksidan bakımından fazlaca zengin olan kivi damar ve beyin sağlığı için çok önemlidir. Beyin gücünü ve belleği arttırır.