Günlük kiralık ev düzenlemesi için yeni tezgah: İlan fiyatının 10 katını talep ediyorlar

Geçtiğimiz haftalarda günlük kiralık evler hakkında yapılan düzenlemeler sonrasında fırsatçıların yeni oyunu ortaya çıktı. Buna göre belgesiz şekilde ev kiralayan mülk sahipleri, ilanda 200 TL isterken gerçekte 2000 TL talep ediyor. İşte detaylar…

21.01.2024-10:51 - (Son Güncelleme: 21.01.2024-10:51)

28 Aralık 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan günlük kiralık ev düzenlemesiyle beraber günlük olarak kiralanan evler için turizm konutu belgesi yürürlüğe girmişti. Ancak bazı fırsatçı ev sahipleri düzenlemeyi delerek belgesiz şekilde evlerini kiralamaya devam ediyor. 

Kiralık ilanlarda düşüşler sürerken özellikle tatil beldelerindeki kiralama faaliyetlerinin durmaksızın devam etmesi dikkatlerden kaçmadı.

Günlük Ev

İlandakinin 10 katını istiyorlar

Turizm konutu belgesi bulunmayan ilan sahiplerinin sayısının hala yüksek olduğu gözlemlenirken, ilanlarda belirtilen fiyatların farklı olması da karışıklığa neden oldu. Bazı ilanlarda günlük kiralama ücreti üzerinden talep edilen ücretlerin 10 katına varan oranlarda olduğu görüldü. Sabah gazetesinin haberine göre, sömestr tatilinin başlamasıyla birlikte yerli turist talebinin arttığı Bursa, Erzurum, Afyonkarahisar ve Antalya gibi iller yoğun ilgi gördü. Antalya'da bir daire sahibi olan bir kişi, turizm konutu belgesi başvurusunun devam ettiğini belirterek, "Otelde aradığınız her şey dairemizde mevcut. Terlik, su ısıtıcı, temiz havlu, nevresim... İlan fiyatı 250 TL ancak bu yıllık bir ücret. Eğer 5 gün kiralamak istiyorsanız, günlük 1.500 TL ödemeniz gerekiyor. Ödemeyi banka üzerinden yapabilirsiniz, ancak açıklama kısmına 'borç ödemesi' olarak belirtmeyi unutmayın" bilgilendirmesinde bulundu.

Şu an tatil dönemindeyiz

Erzurum'da günlük 200 TL olarak fiyatlandırılan 2+1 evin işletmecisi, "Burası merkezde, temiz aile apartmanı. Turizm belgesi almadık ama araştırıyoruz. Bir sıkıntı yaşamazsınız. 2 kişi 1.000 TL, 4 kişi 1.500 TL, 6 kişi kalacaksanız da günlük 2 bin TL" açıklamasında bulundu.

Bursa merkezdeki 1+1 evin günlük kira bedeli ilanda 500 TL olarak belirtilirken, ev sahibi ise günlük fiyatın aslında 2.000 TL olduğunu ifade ederek, "Bu ev gibi elimizde 10 daire var. Şu anda sömestir tatili. O nedenle talep çok yüksek. Bu hafta için boş ev yok. Haftaya iki dairem müsait. İki yetişkin iki çocuk rahat kalırsınız. Sezonda günlük 2 bin TL. 500 TL sezon dışı fiyatı" diyen ev sahibi, henüz turizm belgesi almadıklarını, araştırmalarının devam ettiğini kaydetti. Ev sahibi, "Uludağ'a buradan rahatlıkla gider gelirsiniz. Eğer araç ihtiyacı olursa kiralama da yaparız" diye konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal