Güneş'ten Kopan Plazma Kütlesi NASA Tarafından Görüntüledi

NASA'nın STEREO-A isimli Güneş gözlem aracı, Güneş'ten koparak Mars'a giden bir plazma kütlesi gözlemledi. 17 Nisan tarihinde Güneş'te, yüzeyinin aktif bir bölgesinden gelen muazzam bir plazma salınımı olan Koronal Kütle Fırlatma (CME) gerçekleşti.

26.04.2021-16:52 - (Son Güncelleme: 26.04.2021-16:52) Güneş'ten Kopan Plazma Kütlesi NASA Tarafından Görüntüledi

NASA kaydettiği görüntülerde ilginç ve şaşırtıcı karelere yer verdi. STEREO-A isimli Güneş gözlem aracı, Güneş'ten çıkarak Mars'a giden plazma kütlesinin çarpıcı görüntülerini yakaladı.

4 GÜNDE MARS'A ULAŞTI 

Kütlenin 17 Nisan'da Türkiye saatiyle 19.36'da Güneş'ten çıktığı ve Dünya'yı etkilemeden 21 Nisan'da Mars'a ulaştığı belirlendi. 

NASA, bu tür Güneş patlamalarını yakından takip ediyor, çünkü bunlar astronotlar ve uzay araçlarının elektronik devreleri için risk oluşturan parçacık ve radyasyon akımına sebep oluyor. Dünya'nın güçlü manyetik alanı, üzerinde yaşayan canlıları bu tür olaylardan koruyor. Ancak bu olaylar, manyetik alanın devamına önceki ve Ay'a ya da Mars'a gitmeyi planlayan astronotlar için büyük bir risk çıkarabilir. 

STEREO-A VE STEREO-B GÖZLEMLERE KATKI SAĞLIYOR 

O yüzden NASA'nın Aydan Mars'a Uzay Hava Durumu Ofisi (Moon to Mars Space Weather Office) uzay araçlarını erkenden uyarabilmek için Güneş'teki aktiviteleri tespit ediyor. 2006'da fırlatılan iki uzay aracı STEREO-A ve STEREO-B de ölçümleriyle bu gözlemlere katkı sağlıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal