12.08.2020-16:45 (Son Güncelleme:29.03.2024-17:41)


1

Bilim insanları Güneş’te görülen ve Mars büyüklüğündeki bir lekenin yönünün Dünya’ya doğru döndüğünü açıkladı. Uzmanlar AR2770 ismi konulan lekenin giderek büyüdüğünü ve önümüzdeki birkaç gün içerisinde Dünya’daki radyo iletimini, GPS ile elektromanyetik sistemleri etkileyebileceği meselesinde uyardı.



2

MARS BÜYÜKLÜĞÜNDE ÇEKİRDEĞİ MEVCUT

MARS BÜYÜKLÜĞÜNDE ÇEKİRDEĞİ MEVCUT

Bilim insanları Güneş’te görülen büyük bir karanlık kısmın yönünün Dünya’ya doğru döndüğünü ve boyutunun önümüzdeki birkaç gün içinde büyüyebileceğini kaydetti. AR2770 olarak isimlendirilen lekenin Mars'ın büyüklüğünde bir 'birincil karanlık çekirdeğe' sahip olduğu kaydedildi.



3

11 SENELİK BİR DÖNEMİN PARÇASI

11 SENELİK BİR DÖNEMİN PARÇASI

Güneş lekesi, 11 senelik yeni elektromanyetik etkinlik dönemi olan Solar Cycle 25'in bir parçası ve üstünde şu anda küçük patlamalar oluyor. AR2770 daha fazla büyük patlamalar üretmemiş olsa da, bilim insanları Dünya’daki elektromanyetik operasyonlar ile tesisleri devre dışı hale getirebilecek olayı yakından izliyor.



4

Yeni güneş lekesi, ABD’nin Florida eyaletinde gözlemle uğraşan amatör astronom Martin Wise tarafından görüldü. Trenton'dan görüntü alan amatör gökbilimci Martin Wise aracılığıyla tespit edildi. Akabinden bilim insanları çalışmaya başladı.



5

HER GÜN BÜYÜYOR

HER GÜN BÜYÜYOR

Space Weather’ın raporlarına bakıldığında, AR2770'in, Dünya atmosferine küçük iyonlaşma hareketleri yolluyor. Bunun yanı sıra, lekenin alanı giderek büyüyor ve önümüzdeki günlerde daha yoğun Güneş patlamaları üretme olasılığına sahip.



6

ELEKTROMANYETİK SİSTEMLER BOZULABİLİR

ELEKTROMANYETİK SİSTEMLER BOZULABİLİR

NASA'nın aktardığı bilgilere göre göre, Güneş patlamaları, güneş lekelerinin etrafında manyetik alan hatlarının gezinmesi, kesilmesi ya da tekrar düzenlenmesinden doğan ani bir enerji boşaltımının olmasıyla geliyor. Sonrasında Güneş'ten gelen bu yüksek enerjili parçacıklar, Dünya'nın atmosferine giriş yaptığında manyetik kutup noktaları üstünde aurora ismi konulan ışık hadiseleri yaşanıyor. Bu sırada radyo iletiminde arızalar, uyduların elektronik devrelerinde hasar, elektrik iletim hatlarında aksaklıklar ve yer yer şehir elektriğinde kayıplar görülebiliyor. Diğer taraftan bu patlamalar, yörüngedeki uydular ve astronotlar için büyük bir tehlike oluşturuyor. Kozmik hareketlerin büyüklüğü özel hava balonları ile ölçülüyor. Hareketlenmeler, Dünya'nın atmosferi ile temas ettiğinde, bu balonlar sayesinde frekansların büyüklüğü de ölçülebiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR