‘Türkiye'nin Terörle Mücadelesini Takdirle Karşılıyoruz’

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, "Türkiye'nin terörle mücadelesini takdirle karşılıyoruz." açıklamasında bulundu.

09.12.2019-14:40 - (Son Güncelleme: 09.12.2019-14:38)

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, İnsan Hakları Eylem Planının Uygulanmasını ve Raporlanmasını Destekleme Projesi'nin açılışında, insan hakları alanında Türkiye'ye destek verme ve iş birliği yapmayı sürdüreceklerini belirtti.

İnsan haklarıyla ilgili reformları tek başlarına yapmanın mümkün olmadığını belirten eden Buric, şu şekilde konuştu:

"Üç yıl önce yapılan darbe girişimi, bu ülkenin demokratik kurumlarına yapılmış bir saldırıdır. Biz Avrupa Konseyi olarak hızlı bir şekilde tepkimizi ortaya koyduk. Benden önceki genel sekreter olağanüstü hal sırasında Türkiye'ye ilk ziyarette bulunan siyasi temsilcilerden biri oldu.

İnsan haklarının, demokrasinin, hukukun üstünlüğünün önemine inanıyoruz. Üye devletler olarak hepimiz bu amaçlar için çaba gösteriyoruz. Türkiye'nin terörle mücadelesini takdirle karşılıyoruz."

Yüksek mahkeme ve Anayasa Mahkemesinin içtihatlarının Avrupa müktesebatına yaklaştırılması için çaba gösterdiklerini dile getiren Buric, ifade özgürlüğü, siber suçlar ve gözaltında kötü muamele konusunda çalışmaların yapılması için eğitimler düzenlediklerini aktardı.

Söz konusu eylem planının, Türk hukukundaki bireysel hakların koruma altına alınmasına katkı yapmasını ümit ettiklerini söyleyen Buric, şunları kaydetti:

"Eylem planı öncelikle insan haklarının korunması alanında ilerleme sağlanmasına katkı yapacaktır. Bu çerçevede özellikle Türkiye'nin üç yüksek mahkemesinin temsilcilerine seslenmek istiyorum. Sizin Avrupa Sözleşmesi'nin uygulanmasına ve ortak çalışmalarımıza yapacağınız katkı son derece önemlidir.

Sizin yaptığınız çalışmalar neticesinde hem sizin mahkemeleriniz önüne gelen konular hem de AİHM'i ilgilendiren konularda ilerleme sağlama imkanına sahip olacağız. Özellikle gerekçeli ve insan hakları sözleşmesi ilkelerine uygun kararlar yayınlanması bu açıdan önemlidir."

"Somut Adımlar Atılmasını Bekliyoruz"

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Cristian Berger ise insan hakları ve ifade özgürlüğünün AB'nin en önemli değerlerinden olduğunu belirterek, projenin önemine vurgu yaptı.

AB-Türkiye ilişkilerine de değinen Berger, "Türkiye, AB'nin önemli bir ortağı olmaya devam edecektir. Türkiye'nin özellikle göç, terörle mücadele, ekonomi ve ticaret gibi alanlarda yapılacak iş birliği ve bu alanlarda gelişme kaydedilmesi son derece önemlidir.

Bu proje de son derece önemli. Özellikle temel konularda, insan hakları eylem planı konusunda somut adımlar atılmasını bekliyoruz. Burada atılacak adımların iş birliği köprüsünü de güçlendireceğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal