Türkiye'de İlk Defa Kahve Ağacından Meyve Hasat Edildi

Yaşar Dağtekin isimli vatandaş, Türkiye'de ilk defa kahve ağacından meyve etmeyi başardı. Dağtekin, meyve aldığı 10 ağaçtan 20 kilo hasat topladı.

17.05.2019-14:20 - (Son Güncelleme: 17.05.2019-14:15)

Almanya'da uzun seneler yaşamasının ardından 2005 senesinde Gazipaşa'nın Yakacık Mahallesi'ne yerleşen Yaşar Dağtekin, Türkiye'de ilk kez kahve ağaçlarından meyve elde etmeyi başardı. Meyveler kırmızı hali almasının ardından toplamaya başlayan Yaşar Dağtekin, evinin önündeki arazisinde ayrıca pasiflora, licthi, pitaya, paya, mango, avokado, longan gibi tropik meyve üretiminde de başarılı sonuçlar aldı.

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi Enstitüsü (BATEM) ve Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile işbirliği içerisinde tropik meyve üretimi üstüne bölgeye örnek olacak üretimler yapan Yaşar Dağtekin'in kahve üretiminin de bölgeye örnek teşkil ederek, üretimin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

KİRAZ KIRMIZISI OLUNCA TOPLANIYOR

Kahve meyvesinin hasat zamanıyla alakalı bilgi veren Dağtekin, "Kabuğu kiraz kırmızı rengini alınca toplanması lazım. Bir yandan da çiçeklenme başladı. Bugünlerde bütünüyle toplamamız lazım. 10'un üstünde meyve veren ağacım var. Bir fide 3 yaşından itibaren meyve vermeye başlıyor. Bir ağaçtan 2-3 kilogram meyve alırsak büyük başarı. Bizim bahçemizdeki ağaçlardan 20 kilogram ürün aldık" dedi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal