Soçi Zirvesinden Teröre Karşı Ortak Mutabakat Mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi'deki zirve sonrasında yaptığı açıklamada "5. Soçi Zirvesi Türkiye'de yapılacak." dedi.

14.02.2019-18:38 - (Son Güncelleme: 14.02.2019-18:25) Soçi Zirvesinden Teröre Karşı Ortak Mutabakat Mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen üçlü zirvede bir araya geldi.

PUTİN'DEN SİYASİ ÇÖZÜM VURGUSU

Zirve sonrasında yapılan basın açıklamasında ilk konuşmayı Vladimir Putin yaptı. Putin, yeni Astana toplantısının Mart ya da Nisan ayında yapılacağını açıkladı. Siyasi çözüm süreci ve anayasa komitesinin kurulması çalışmalarını ele aldıklarını belirten Putin, görüşmelerin yapıcı havada geçtiğini aktardı.

ABD'nin çekilme kararını yorumlayan Vladimir Putin, "ABD'nin çekilmesi olumlu bir adım olacaktır. Bugün insani konulara da değindik. Suriyeli mültecilerin geri dönemesi gerektiğini konuştuk. Suriye'ye 1.5 milyon insanın dönmesi için koşullar sağlanmıştır." diye konuştu. 

RUHANİ ÜÇ ÜLKENİN İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise gerçekleştirilen zirvenin önemine değinerek,  "Bugün çok faydalı, açık ve net bir toplantı oldu. Terörizmle mücadelenin gereğiyle ilgili vurgu yapıldı. Çatışmanın azaltılması ve garantör birliklerin bölgede olması geçici olacaktır. İdlib, Suriye'nin bir parçasıdır ve temizlenmesi lazım. Çok endişemiz var ve tedirginiz. Amerikalılar DEAŞ'ın bir kısmını Afganistan'a aktarıyor." ifadelerini kullandı.

Üç ülkenin birlikte hareket etmesine vurgu yapan Ruhani, "Umarız Suriye halkı, yıllarca zorluklar yaşadıktan sonra huzur içinde yaşarlar. Üç ülkenin işbirliği, Suriye'de istikrar çok önemli." dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TERÖRÜN SONU HEZİMETTİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuşmasına, "34 yıldır terörle mücadele eden, on binlerce vatandaşını PKK terörüne kurban veren bir ülke olarak İranlı kardeşlerimizi anlıyoruz. Terörün sonu hezimettir." sözleri ile başladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mülteci meselesine de değinerek, "En fazla Suriyeliye kucak açan ülkeyiz. Suriyelileri terör örgütlerinden ve rejimden koruduk. Suriyelilerin geri dönüşlerini destekliyoruz. Geri dönüşleri kolaylaştıracak insani alt yapının hazırlanması için biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız." diye konuştu.

ADANA MUTABAKATI MESAJI

Adana Mutabakatı'na da vurgu yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kurulacak güvenli bölge de terör örgütlerinin büyüyeceği bir alan olarak görülmemelidir. Güney sınırımızda terör koridoru oluşmasına izin vermeyeceğimizi ifade etmek istiyorum. Adana Mutabakatı çerçevesinde geleceğimizi planladığımızı ifade etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal