Sığınma Evlerindeki Kadınlar Oy Kullanamayacak

Şiddet görüp sığınma evlerine gelen binlerce kadın, 31 Mart tarihinde gerçekleştirilecek yerel seçimlerde oy kullanamayacak.

05.02.2019-08:41 - (Son Güncelleme: 05.02.2019-15:43) Sığınma Evlerindeki Kadınlar Oy Kullanamayacak

Türkiye'de gündem, 31 Mart seçimlerine sayılı günlerin kalması ile birlikte oldukça hareketlendi. Siyasi partiler, birbirleri ile kıyasıya yarış içine girdiler. Fakat en temel vatandaşlık haklarından biri olan 'seçme ve seçilme hakkından mahrum kalan' büyük bir kitle mevcut. Erler ve mevsimlik işçiler, oy verme hakkını kullanamayanların başlıca grupları. Bununla birlikte bir de geçtiğimiz seçimlerde sayıları 12 bin olarak belirtilen şiddet görüp sığınma evlerine gelen kadınlar var.

KİMLİK KARARTMA UYGULANIYOR

Gördükleri şiddet sebebi ile sığınma evlerine gelen, nüfus kayıt sisteminde görülmediklerinden yani bilenen adıyla 'kimlik karartma' uygulandığı için seçimlerde oy kullanamayacak. Fakat bu sıkıntıyı çözmek ve şiddet gören kadınların vatandaşlık haklarının elinden alınmaması için yapılan bir düzenleme hali hazırda mevcut değil.

'YERLERİ BELLİ OLUR'

30 Mart 2014 Yerel Seçimleri'nden önce de gündeme gelen söz kponusu meseleyi CHP yasa teklifi vererek Meclis'e getirmiş fakat dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 'Onların herhangi bir sandığa kayıtlarının yapılması, yerlerinin ifşa edilmesi anlamına geleceği için ne yazık ki herhangi bir sandığa kaydettiremiyoruz. Bu durumdaki arkadaşlarımızın oy kullanması ne yazık ki bu seçimde mümkün olmayacak' şeklinde açıklama yapmıştı.

YSK'DAN ÇÖZÜM BEKLENİYOR

Bakan Şahin'in açıklamasından sonra 6 seçim geride kaldı fakat kadınlar yine oy kullanamadı. Kadın örgütleri temsilcileri, kadınların bu seçme hakkını kullanabilmesi için gizlilik ifşa edilmeden Aile Bakanlığının ve YSK'nın pratik çözümler getirmesinin bekliyor.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal