Seçim Öncesinde YSK'dan İYİ Parti'ye Kötü Haber

CHP'den 15 milletvekili transferiyle seçimlere girmeye hak kazanan İYİ Parti, bir önceki seçimlere girmediği için partilere yapılacak olan seçim yardımından pay alamayacak.

24.04.2018-22:18 - (Son Güncelleme: 24.04.2018-22:07) Seçim Öncesinde YSK'dan İYİ Parti'ye Kötü Haber

15 CHP Milletvekili'nin partisinden ayrılıp üye olmasının sonrasında Meclis'te grup kuran İYİ Parti, bir önceki seçime girmediği için erken seçim sebebiyle partilere dağıtılacak 547.4 milyon liralık ödenekten pay alamayacak.

SON GENEL SEÇİME KATILIP YÜZDE 3 ORANINDA OY ALMAK GEREKİYOR

24 Haziran seçimlerine girip girmeyeceği uzun süre tartışılan İyi Parti'nin grup kurmasıyla beraber hazine yardımından da pay alacağı iddiaları kabul edilmedi. Siyasi Partiler kanunu gereğince, hazine yardımından pay alabilmek için, son genel seçime girmek ve en az yüzde 3 oranında oy almak lazım.

"HAZİNE YARDIMI İÇİN MECLİS'TE GRUP SAHİBİ OLMAK YETERLİ DEĞİL"

İyi Parti son genel seçime girmediği için grubu olmasına karşın hazine yardımı alamayacak. YSK yetkilileri , ''Kanuna göre bir partinin TBMM'de grubunun olması, hazine yardımı için tek başına yetmez'' dedi.

Sözcü'den Ali Ekber Ertük'ün aktardığına göre; 2820 sayılı siyasi partiler yasası ve bu yasayı değiştiren 2 Mart 2014 tarihli 6529 sayılı kanun siyasi partilere hazine yardımı yapılması hususunda şu şartları getiriyor:

"YARIM İÇİN EN AZ YÜZDE 3 OY ALINMASI GEREKİYOR"

''Son Milletvekili genel seçimlerine girme hakkı tanınan ve genel barajı aşmış olan siyasi partilere her sene o seneki genel bütçe gelirleri (B) cetveli toplamının beş binde ikisi oranında ödenek mali sene için konur. Bu ödenek, siyasi partilerin genel seçim ardından YSK tarafından açıklanan toplam geçerli oy sayıları ile orantılı olarak paylaştırılmak suretiyle her sene ödenir. Milletvekili genel seçimlerinde toplam kabul edilen oyların yüzde 3'ünden fazlasını alan siyasi partilere de devlet yardımı yapılır. Bu yardımdan pay alabilecek siyasi partilere, milletvekili genel seçiminin olacağı sene üç katı, yerel yönetimler genel seçim senesi için iki katı olarak ödenir. Her iki seçim aynı sene içerisinde olduğunda bu ödemenin tutarı üç katı geçemez''

SEÇİM DÖNEMİNDEN PARTİLERE 547 MİLYON DAHA ÖDENECEK

Siyasi partilere bu sene başında toplam 273.7 milyon lira dağıtıldı. AKP'ye 139 milyon lira, CHP'ye 71.1 milyon lira, MHP'ye 33.4 milyon lira, HDP'ye de 30.2 milyon lira ödendi. Erken seçim sebebiyle ise toplam 547.4 milyon lira daha ödeme olacak. AKP 278 milyon, CHP 142.2 milyon, MHP 66.8 milyon ve HDP de, 60.4 milyon lira daha ödenek alacak. Böylece toplamda siyasi partilere bu sene ödenen toplam tutar 821.1 milyon lirayı bulacak.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal