Rize'deki İlginç Minare! Kışın Yatıyor Yazın Kalkıyor

Rize'nin İkizdere ilçesindeki Karzavan Yaylası'nda bir caminin 7 metrelik çelik minaresi kışın çığdan devrilmemesi için köylüler tarafından yatırılıyor. Yaz geldiği zaman ise minare yeniden eski haline getiriliyor.

03.12.2018-12:53 - (Son Güncelleme: 03.12.2018-13:01)

Rize'nin İkizdere ilçesindeki Karzavan Yaylası'nda çelik varillerin bir arya getirilmesi ile inşa edilen 7 metrelik minarenin kış aylarında çığdan hasar almaması için geliştirilen ilginç yöntem 10 senedir uygulanıyor. Elle çevrilebilen makaralı bir düzeneğe çelik telle bağlanan minare, kış aylarında çığdan korunması için yere indiriliyor. Köylüler bu kış da makaralı sisteme bağlı minareyi yere yatırarak korumaya aldı.

DAHA ÖNCE BİRKAÇ KEZ YIKILDI

İkizdere ilçesine bağlı Meşeköy sakinlerinin yaz aylarında çıktığı 2 bin 100 metre rakımlı Karzavan Yaylası'nda yapılan tek katlı cami için üst üste konulan çelik varillerin bir araya getirilmesi ile 7 metre uzunluğunda minare inşa edildi. Fakat kış koşullarının zorlu geçtiği yaylada minare çığ sebebi ile birkaç defa yıkıldı. Minareyi korumak isteyen köylüler de şaşırtan bir çözüm geliştirdi. Elle çevrilebilen makaralı bir düzeneğe çelik telle bağlanan minare, kış aylarında çığdan korunması için 10 sene önce yere yatırıldı. Köylüler bu kış da makaralı sisteme bağlı minareyi yere yatırarak korumaya aldı. Köylüler, yaz geldiği zaman da gene aynı sistemle minareyi kaldıracak.

"MİNAREYİ KIŞ MODUNA ALDIK"

Meşeköy Muhtarı Ahmet Tığcı, kış mevsiminde çığın minareyi devirmemesi için bu şekilde bir yöntem geliştirdiklerini ifade etti. Tığcı, "Bu bölge çığ alanı ve her kış büyük çığlar meydana geliyor. Caminin minaresini daha önce 2-3 defa çığ aldı. Biz de minareyi korumak amaçlı bu şekilde bir tedbir aldık. Makaralı düzenekle minareyi kışın yatırıyoruz, yazın kaldırıyoruz. Eğer bunu yapmazsak çığ gene alacaktı. Minareyi gelen çığlardan ve yoğun kar yağışından koruyoruz" dedi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal