OHAL Kararnamesi

OHAL KHK özellikleri? Kanun Hükmünde Kararname nedir? KHK nedir kısaca? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

22.05.2018-22:03 - (Son Güncelleme: 22.05.2018-21:55) OHAL Kararnamesi

KHK NEDİR, NE İŞE YARAR?

Kanun hükmünde kararname veya KHK genel tanım itibari ile yasama organının konu, zaman ve hedefi tespit eden bir yetki kanunu ile verdiği yetkiye yada direkt olarak anayasadan aldığı yetkiye dayanarak, hükümetin yayınladığı, maddi manada kanun hükümne sahip, meclisin tasdiki ile şekli ve organik manada kanun hükümünü kazanacak olan kararnamelerdir. Türkiye’de 1982 Anayasası’nın 87. maddesi ile, “Bakanlar Kuruluna belli hususlarda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek” TBMM’nin vazife ve yetkileri içinde geçer.

Anayasa’nın 91. maddesinde de KHK çıkarma yetkisi verme konusu düzenlenmiştir.

Bu madde şöyledir:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma gücü verebilir. Fakat sıkıyönetim ve olağanüstü haller saklı olmak üzere, Anayasanın ikinci bölümünün birinci ve ikinci kısımlarında olan temel haklar, kişi hakları ve görevleri ile dördüncü kısımda olan siyasi haklar ve görevler kanun hükmünde kararnamelerle düzenlenemez.”

Kanun hükmünde kararnameler, olağan ve olağanüstü olmak üzere iki kısıma ayrılır. Türkiye Cumhuriyeti’nde, Olağan Kanun Hükmünde Kararnameler, Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılmakta; bu yetki Bakanlar Kurulu’na Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yetki yasası ile verilmektedir. Temel haklar, kişi hak ve görevleri ile siyasî hak ve görevler hakkında düzenleme gerçekleştirilemez. Olağanüstü Kanun Hükmünde Kararnameler ise Cumhurbaşkanı başkanlığındaki Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılmaktadır. Bunun için TBMM’nin yetki yasası vermesine lüzum yoktur. Uluslararası hukuktan gelen görevleri yerine getirmek kaydıyla, her alanda KHK çıkarılabilir. Kanun hükmünde kararnameler hem parlamento tarafından siyasi denetime hem de Anayasa Mahkemesi tarafından yargısal denetime tâbidirler.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal