O Usta İçin Aylar Öncesinden Randevu Alıyorlar

Trabzonlu kaporta ustası Ekrem Türe, yaptığı olağan dışı çalışmasıyla müşterilerin ilgisini çekiyor. Ağaç dallarını kullanarak az hasarlı araçları orijinal durumuna getiren kaporta ustasından aylar öncesinde randevu alınıyor.

22.02.2020-13:13 - (Son Güncelleme: 22.02.2020-13:23)

Trabzon'un Ortahisar ilçesinde Sanayi mahallesindeki kaporta ustası Ekrem Türe'nin farklı çalışmasıyla müşterilerin ilgisini çekiyor. Hasarı küçük olan araçların kaportasını farklı ağaç dallarını kullanarak düzeltip neredeyse orijinali kadar iyi bir duruma getiren Türe, işinin yoğunluğu sebebiyle müşterilerine aylar sonrasına randevu veriyor. Bu farklı uygulama uygulama sayesinde aracın kaporta boyası çıkmadan onardığını ve böylece aracın değerinin azalmadığını belirtenn Türe, sabır gerektiren mesleğini severek yaptığı için seçildiğini belirtiyor.

Ülkenin her yerinden gelen araçların kaportasını odunla onaran Türe, uygulamayı ilk defa kendisinin keşfedildiğini belirterek işlerinin çok yoğun olduğunu dile getiriyor.

Bu yolu ilk defa kendisinin kullandığını ve bu sayede işlerinin açıldığını belirten Türe, “Çıraklığı saymasak 1979 yılından beri normal kaporta yapıyordum. Yaklaşık 10-15 yıl sonra farklı bir uygulamayı hayata geçirerek odunla kaporta düzeltmeye başladık. O yıllarda makine yokken ağaçlarla, odunlarla masaj yapar gibi aracın kaportasını yapmaya koyulduk. Yani aracın sacını bozmadan, kırmadan, boyasını dökmeden o işleri yaptık. Bu fikir benden geldi ben ürettim. Önce arkadaşlarımın sonra kendi arabam derken baktık ki bu böyle güzel oluyor daha sonra devam ettirdik. Zaten o sıralar işler hemen açıldı. Ağaç işini yaklaşık 25 yıldır yapıyorum. Trabzon'da bu işe başladıktan sonra benden görenler yapmaya başladı. Çoğu bu işi makine ile yapıyor ancak makine her yerini yapamazsınız. Kaportaya odunlarla masaj yapa yapa sacı tamamen hiç bozmadan düzeltiyoruz. Böyle yaptığımız için herkes bizi tercih ediyor. Böylelikle arabanın boyası çıkmıyor değeri düşmüyor” diye konuştu.

"Randevu usulü çalışıyoruz"

Mesleğinin sabır gerektiren bir iş olduğunu belirten Türe, “Bu iş sabır isteyen bir iş. Acele yapayım dersen istenilen gibi olmaz. Bu işi bu sanatı seveceksin. Benim bu yaştan sonra paraya ihtiyacım yok ancak sevdiğim için yapıyorum. Zaten sevmezsen bu işi yapamazsın” dedi.

Randevuyla çalıştığının altının çizen Türe, “Önce vatandaşın arabasını görüyoruz; kendisine şu kadar masrafı dedikten sonra randevu veriyoruz. 15 gün sonrasına da randevu veriyoruz. Bazılarına iki gün sonra sıra verdiğimiz oluyor. Bu tamamen arabanın durumuna bağlı. İstanbul'dan bile gelip aracını yaptıranlar oluyor. Beni İstanbul'dan çağırdılar gel burada bu işi yap diye ancak ben buradan başka bir yerde çalışmam zaten işim başımdan aşmış. Giresun'dan, Artvin'den, Gümüşhane'den, Erzurum'dan çok araba geliyor. Yeni nesilden bu işi yapan var örneğin çırağım bu işi güzel yapıyor öğrendi. Trabzon'da bu işi 20 kişi yapıyorsa iyi yapan sayısı 3-5 kişiyi geçmez. Bazı müşterilerimiz başka yerde yaptırdığı aracını istediği gibi olmadığı için bize getiriyor. Bizde aracı yeniden yapmak durumunda kalıyoruz. Daha sonra bize dua ediyor. Bu işte bir defa azim olacak, yani bu işi seveceksin. Bu iş el becerisi isteyen bir meslek, nokta atışı çok önemli. Ağaçlarım hepsi özel. Gürgen, kızılcık, şimşir ve komar ağacı bunları kullanıyorum. Kaportanın her faklı yerine başka ağaç kullanıyorum. Örneğin kapıdaki düzeltmelerde şimşir, kızılcık ağacı kullanıyorum. Odunla düzeltme iyi oluyor” şeklinde konuştu.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal