Libya'da Ateşkes İsteyen BMGK Kararı Kabul Edildi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Libya'da derhal ön koşulsuz ateşkes talep eden kararı kabul ederken Rusya çekimser kaldı.

13.02.2020-10:01 - (Son Güncelleme: 13.02.2020-10:34) Libya'da Ateşkes İsteyen BMGK Kararı Kabul Edildi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Libya'da hemen ön şartsiz ateşkes, taraflara silah sağlamaya son verilmesi, uluslararası silah yasağına uyulması, ülkedeki tüm paralı askerlerin geri çekilmesi ve krize hiçbir mensup ülkenin araya girmemesini isteğini kararı kabul etti.

İngiltere aracılığıyla kurula takdim edilen ve Libya'da ''kalıcı ateşkes'' isteğinde olan proje BM Güvenlik Konseyinde oylamaya çıkarıldı.

Oylamada karara 14 ülke destek verirken, projedeki paralı askerlerin geri çekilmesi ifadesinden memnun olmayan ve veto hakkına sahip Rusya çekimser kaldı ve proje onaylandı.

Libya'da hemen ön şartsız ateşkes isteğinde bulunan kararda aynı anda Birleşmiş Milletler'e mensup bütün ülkelere taraflara silah sağlamaya son verme, uluslararası silah yasağına uyulma, ülkedeki bütün paralı askerlerin geri çekilmesi ve krize hiçbir mensup ülkenin araya girmemesi çağrısı da yapıyor.

Berlin Konferansına katılan bütün ülkelere ve uluslararası aktörlere bildirgede bulunan vaatlerini yerine getirmesi ve Libya'daki krize karışmaktan kaçınmaları çağrısını da yapan kararda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten ateşkesin kontrol edilmesiyle ilgili gerekli şartlar ve öneriler bulunduran bir rapor düzenlemesi bekleniyor.

Uluslararası toplumun ve Libya'daki tarafların katılımıyla 19 Ocak'ta Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılan Libya konulu konferansta ateşkes ve diyalog çağrısı gerçekleştirilmişti.

Libya'nın doğusunda olan gayrimeşru silahlı kuvvetlerin yöneticisi Halife Hafter, 19 Ocak'ta Berlin Konferansı'nda yapılan ateşkes çağrısına karşın ihlallerine devam ediyor.

Libya, 2011'de devrik lider Muammer Kaddafi'nin öldürülmesinden bu zamana süren iç savaş sebebiyle meşruiyet krizine sahne oluyor.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal