KYK Kredi Borçlarına Af mı Geliyor?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, KYK kredi borçları ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamanın ardından, KYK kredi borçlarının silinip silinmeyeceği merak konusu oldu. Peki, KYK kredi borçları silinecek mi? KYK kredi borcu nereden öğrenilir? İşte merak edilen soruların yanıtları.

28.11.2019-12:27 - (Son Güncelleme: 28.11.2019-12:29)

Kredi Yurtlar Kurumu, üniversite öğrencilerine her yıl burs ve kredi imkanı sağlıyor. Burs geri ödemesiz olarak verilirken, kredi ise öğrencinin iş hayatına girmesi ve düzenli çalışması sonrası geri alınıyor. Birçok öğrenci KYK borcunun silinmesini istiyor. Bakan Berat Albayrak, KYK borçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kyk Kredi Borçları Nasıl Öğrenilir?

KYK kredi borçlarından haberdar olmayan öğrenciler nasıl bilgi elde edeceklerini merak ediyor. KYK kredi borçları, vergi sorgulama sisteminden öğrenilebiliyor. E-Devlet üzerinden de KYK borçları görüntülenebiliyor.

Kyk Borcu Nasıl Hesaplanır?

Öğrenim süresi boyunca alınan toplam kredi miktarına Türkiye İstatistik Kurumu'nun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ndeki (Yİ-ÜFE) artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi suretiyle tespit edilmektedir. Yani kısaca alınan toplam kredi + Yİ-ÜFE ilavesi şeklinde hesaplanmaktadır.

Öğrencilerin ödeyecekleri kredi borcu, öğrencilerin öğretimi süresince kurumdan aldığı toplam kredi miktarının 3 katını geçmemektedir. Süresi içinde ödenmeyen borçlara her yıl Bakanlar Kurulunca tespit edilen oranlarda gecikme zammı ilave edildiğinden borcun alınmış olan kredi miktarını geçmesi mümkün olmaktadır. Bu sebeple böyle bir sınırlama getirilmiştir.

KYK Borçları Ne Zaman Ödenmeye Başlar?

Öğrenci, öğrenim kredisi borcunu, devam ettiği öğrenim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı kadar sürede ve aylık taksitler halinde ödeme imkanı bulunmaktadır.

KYK Bursu Ne Kadar?

Üniversite eğitimi boyunca devletten burs almak isteyenleri yakından ilgilendiren KYK burs ücretlerine yeni eğitim-öğretim dönemi itibariyle zam yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamaya göre Kredi Yurtlar Kurumu devlet bursları ve kredi ödemelerindeki artış oranı belli oldu.

Buna göre ekonomik olarak desteğe ihtiyaç duyan üniversite öğrencilerin lisans bursu 470 TL'den 500 TL'ye, yüksek lisans bursu 940 TL'den 1000 TL'ye doktora burs 1410 TL'den 1500 TL'ye yükseltildi.

KYK Kredi Borçları Silinecek Mi?

KYK kredisinin silinip silinmeyeceği yoğun şekilde araştırılıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yaptığı açıklamada, "KYK borçları ile ilgili çalışma yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Bakan Albayrak çalışmanın detaylarına girmezken, taksitlendirme veya borçları silme yönünde bir çalışma olup olmayacağı şimdilik merak konusu. Ancak yakın bir zamanda çalışmanın detaylarının belli olması bekleniyor.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal