Kıbrıs’ın Fethi İlk Kez Kutlanacak

Kıbrıs adasının fethi Osmanlı Sultanı II. Selim Han döneminde 1 Ağustos 1571 tarihinde Mağosa’nın fethi ile tamamlanmıştı.

04.05.2019-11:28 - (Son Güncelleme: 04.05.2019-11:17)

Bu sene ise Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık’ın açıkladığı belge ve bilgilere göre fethin 448. Yıldönümü kabul ediliyor. Bu sene Türk Tarih Kurumu’nun belirttiği belgeler ile Kıbrıs’ın Fethinin 448. Yıldönümü Kutlamalarının farklı etkinliklerle gerçekleştirilmesine görüş teatisi ile karar verildi.

Kıbrıs Evkaf İdaresinin kuruluş yılı olarak kabul ettiği 1571 tarihi ile de örtüşen belgeler ve Fetihname-i Kıbrıs belgesinin Vakıflar Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter’e hediye edildiği toplantıda, Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı belgeler ile ilgili önemli konuşma gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Kırpık, Kıbrıs’ın Türkler tarafından fethinin anılmasının bir toplumsal vazife olduğunu ve böylesi bir günün millî bir anma günü olarak görülmesi gerektiğini dile getirdi. Fetihname-i Kıbrıs, Kanunname-i Kıbrıs, Ebu’s-Suûd Efendi’nin Kıbrıs’ın fethine dair fetvası, Misak-ı Millî Haritası gibi Kıbrıs tarihi hakkında önemli belgelerin paylaşıldığı görüşmee, Türk Tarih Kurumu ile Kıbrıs Vakıflar İdaresi Müdürlüğü işbirliğinde Kıbrıs tarihine dair ilk kez gerçekleşecek etkinlikler görüşüldü. Bu doğrultuda Kıbrıs Vakıfları Belgeseli, Hala Sultan Kitap Günleri, Kıbrıs’ın Fethi’nin 448. Yıldönümü Anma Etkinlikleri gibi tarihi bakımdan önemli ve Kıbrıs tarihinde ilk sayılan önemli çalışmalara dair hazırlıklar ele alındı.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal