2022'de Genel Af Çıkacak Mı?

Çokça konuşulan genel af çıkacak mı konusu gündemdeki yerini koruyor. Koronavirüs vakaları arttıktan sonra bu tartışmalar daha da alevlenmeye başlamıştır. Peki, genel af çıkacak mı?

27.06.2018-17:27 - (Son Güncelleme: 16.02.2022-10:33) 2022'de Genel Af Çıkacak Mı?

Pandemi sebebiyle birçok adil tutuklu ve mahpus, izne çıkartıldı. Bu izne Koronavirüs izni denildi. TBMM’de yapılan son görüşmeler ile birlikte yakında bitecek olan izin 31 Mayıs’a kadar uzatıldı. Birçok kişi bu izinden yararlandı. İzinden yararlanamayanlar arasında bazı hükümlüler yer almaktadır. Onların arasında siyasi tutuklular da bulunmaktadır.

KORONAVİRÜS VAKALARI YAŞAMI ZORLUYOR

Koronavirüs sadece yaşadığımız ortamlarda bulunmuyor. Mahpushanede de Koronavirüs vakaları yükselebiliyor. Tutukluların gözlem altında kalma zorunluluğu sonucu gardiyan ve görevli zorunluluğu, hapishanelerin doluluk oranının azaltılmasını zorunlu kılmıştı. Bu sebepten ötürü birçok mahpus 2020 yılında vakalar doğrultusunda Koronavirüs iznine çıkarılmıştı.  

2022'DE GENEL AF ÇIKACAK MI?

2022 genel af iddiaları sosyal medyada yankılanıyor. Şu an için herhangi resmi bir açıklama yapılmasa da cezaevlerinin çok dolmasından dolayı bunun gerçekleşme ihtimali göz önünde bulunduruluyor. Genel af, TBMM'ye sunulacak bir teklifin kabul edilmesiyle mümkün olunabilmekte. 

GENEL AF İDDİALARI TEKRAR ORTAYA ÇIKTI

Son gelen bilgilere göre hükümet yeni bir af yasasına hazırlanıyor. Bilgiler ışığında affın tekrardan konuşulmaya başlandığı, artık detay değil gerçek olmaya başlandığı düşünülüyor. Bunun sebebi olarak Koronavirüsün tüm dünyada yükselmesi gibi Türkiye’de de yükselişe geçmesi olarak düşünülüyor. Ayrıca 2023 seçimleri için hükümetin bir planı olarak da yer almakta. Aynı zamanda ekonomik suçlulara af beklentisi de şu an gündemdedir.


FETÖ KUMPASI YÜZÜNDEN HAPİSTEKİ VATANDAŞLAR AF İSTİYOR

Fetöcü hakimler ve savcılar nedeniyle mahkumların adil yargılanmadığını söyleyen mahkum yakınları, Eskişehir’de eylem yaptı. 2018’de Bahçeli’nin af edeceğini söylemesinden beri af bekleyenler, sözün yerine getirilmesini istiyor. Çoğu, delil olmadan ağır cezalara çarptırıldığını öne sürdü.

GENEL AF NEDİR?

Genel af, kavramı temelde anayasa ve ceza hukuku kapsamında değerlendirilir. Genel ve özel af, 5237 sayılı Türk Ceza Hukuku kapsamında kendine yer edinir. Genel af, kamu davalarının düşmesi ya da mahkumiyetin sonuçları ile ortadan kalkması olarak tanımlanabilmektedir. Özel afsa infazı kesinleşen hapis cezasının kaldırılması, sürenin uzatılması veyahut para cezasına dönüştürülmesidir. Genel af belirli bir suça karşı çıkabilir. Aynı zamanda genel af para ve hapis cezaları için uygulanabilirken özel af sadece hapis cezası için uygulanabilir. Genel af kapsamında savcılık soruşturmaları için takipsizlik kararı çıkar. Memurlar için disiplin cezaları ortadan kalkar. Adili sicil kaydından suçlar çıkarılır. ceza mahkemelerinde görülen davalar düşer, kesinleşen mahkumiyetler tamamen ortadan kalkmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal