Faiz Haramdır Diyen Diyanet'in Faiz Geliri Dudak Uçuklattı

Her fırsatta 'faiz haramdır' diyen Diyanet'in Sayıştay raporuna göre aldığı faiz her geçen sene giderek artıyor.

04.10.2018-14:14 - (Son Güncelleme: 04.10.2018-14:24) Faiz Haramdır Diyen Diyanet'in Faiz Geliri Dudak Uçuklattı

Diyanet gelirleri içinde dinen alınması haram kılınan faizde yer aalıyor ve faizden sağladığı kazanç, geçtiğimiz her sene artarak yükseliyor. 2015 yılında 197 bin TL faiz elde eden Diyanet, 2016 yılında söz konusu kazancını 255 bin 881 lira 37 kuruşa yükseltti. 2017 yılında  ise faiz geliri 256 bin 806 lira 46 kuruşu buldu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Erbaş 1 Haziran 2018 tarihinde Ankara'daki Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde “Faiz Haramdır” başlığı altında hutbe okuyup, cuma namazı kıldırmıştı. Erbaş tarafından yapılan açıklama ise şu şekilde: “Faiz, kul hakkını hiçe sayarak, insanları basitçe aldatmanın yolunu açar. Kazanıyorum sanarken gerçekte kaybeden insanı ve birbirine güvenini kaybeden toplumu felakete çeker. Faiz sadece malın değil, hayatın da bereketini yitirir. Nice iflaslar, intiharlar, dağılan aileler, heba olan ömürler faizin birer neticesidir.”

Her fırsatta hutbelerde faiz konusuna değinen Diyanet'in, İslam'ın hassas konularından biri olan faize karşı tutumu inanç değerleriyle çarpıştı. Diyane'tin İslam camiasını faize karşı bu denli uyarmasının ardından raporda yayınlanan bilgiler ışığında söyledikleri ile yaptıklarının uyuşmadığını gözler önüne serdi. Ortalama %90'ı Müslüman olan ülkemizde faiz konusunda özellikle Diyanetin hassasiyet göstermesi beklenirken, Kuran-ı Kerim'de Bakara 275. ayeti yok sayması dikkatleri üzerine çekti.

Söz konusu raporun yayınlanmasından sonra Diyanet'ten henüz bir açıklama gelmedi.

DİYANET YETİNMEDİ

Diğer yandan, 6.8 milyar TL’lik bütçe ile yetinemeyen Diyanet, ek ödenek almakla kalmadı üstüne ödenek üstü harcamalarda bulundu. Rapora göre Diyanet’e 2017'de içinde 6 milyar 867 milyon 117 bin TL ödenek, sene içerisinde 323 milyon 344 bin TL daha ek ödenek verildi. Diyanet, tüm bu gelirlerle yetinmedi ve imam maaşlarını veremediği gerekçesini öne sürerek 111 milyon 988 bin TL ödenek üstü harcama yaptı.

KÂR AMACI GÜTMEYEN KURULUŞLARA TRANSFER

Hazırlanan raporda, on binlerce imama verilen milyarlarca liralık maaş ve SGK giderleri ile beraber 113 milyon TL’nin de “kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transfer” adı altında geçmeside gözlerden kaçmadı.

Yapılan yardımların detyaylarının bulunduğu raporda Sayıştay ise kamu kurumlarının gerçekleştirdiği ‘yardım’ların bilgisi olmaması sebebi ile “hesap verebilirlik ve mali saydamlığı zedeleyecek nitelikte” değerlendirmesinde bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal