Dolmabahçe Sarayı'nda 200 Senelik Bilinmeyen Türbe İlk Defa Görüntülendi

Dolmabahçe Sarayı'nda Osmanlı padişahları 1. Mahmut ve 2. Mahmut'un eşleri ve 11 aylık bir bebeğin de olduğu türbe ilk defa görüntülendi.

01.06.2019-12:21 - (Son Güncelleme: 01.06.2019-14:16)

Dolmabahçe Sarayı bahçesinde Mabeyn bölümü ile Camlı Köşk'ü birbirine bağlayan uzun koridorun altında yer alan daha önce hiçbir ziyaretçinin görmesinin mümkün olmadığı bir türbe yer alıyor. Dolmabahçe Sarayı'nın yapılmadan önce aynı yerde bulunan eski Beşiktaş Sarayı'ndan kalan bu türbelerin içindeki dört sandukalardan ikisi 1. Mahmut'un eşleri Raziye ve Ramiye kadınefendilere, diğer ikisi ise 2. Mahmut'un eşlerinden Dilseza kadınefendi ile 11 aylık bebeği Emine Sultan'a ait.

TÜRBEDE PADİŞAHIN 11 AYLIK BEBEĞİ DE VAR  

Dilseza kadınefendinin 1816 senesinin Mayıs ayında yaşamını yitirmesiyle geride kalan 11 aylık bebeği Emine Sultan, annesinin ölümünden 4 ay sonra 24 Eylül 1816 tarihinde Eski Beşiktaş Sarayı'nda çıkan yangında dadısı ve süt annesi ile beraber yanarak vefat etmişti. 11 aylık bebek annesinin olduğu türbeye defnedildi.

"SARAYLARIN İÇERİSİNDE TÜRBELERİN BULUNMASI ÇOK ALIŞILAGELMİŞ BİR DURUM DEĞİL"

Türbe hakkında açıklamalarda bulunan Milli Saraylar İdaresi Başkanı Yasin Yıldız, 'Türbe, Dolmabahçe Sarayı'ndan daha yaşlı eski bir yapı. Bu yapının burada olması ilk başta kamuoyuna biraz ilginç gelebilir. Dolmabahçe Sarayı veya dünyada sarayların içinde türbelerin bulunması çok alışılagelmiş bir vaka değil.

Burada bu türbenin bulunmasının ise bir sebebi var. Dolmabahçe Sarayı'ndan önce burada mevcut olan Beşiktaş Sahil Sarayı'nın müştemilat yapılarından bir tanesinin parçası bu. Sultan 1. Mahmut'un önce iki tane kadınefendisi eşi burada defnediliyor.

Hemen ardından da Sultan 2. Mahmut'un eşi burada metfun bulunuyor. Beşiktaş Sahil Sarayı yıkılıp Dolmabahçe Sarayı inşaa edildiğinde bu hatıraları tabi burada yaşatılabilmek amacıyla bu bina muhafaza edilmiş' bilgilerini verdi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal