Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kritik Münbiç Açıklaması

Bakü'de Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi'nde söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı hakkında konuştu. Şu ana kadar bin kilometrekarelik alanın terörden kurtarıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı, "Münbiç'ten Irak sınırına kadar olan bölgeyi güvenli hale getireceğiz" hedefini duyurdu.

15.10.2019-12:07 - (Son Güncelleme: 15.10.2019-13:35)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakü'de Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi (Türk Konseyi) 7. Zirvesi'nde kürsüye çıkıp katılımcılara hitap etti.

Erdoğan burada yaptığı konuşmasından öne çıkan satırbaşları şu şekilde:

"Bu zirve tarihi bir nitelik taşıyor. Türk Konseyi gibi yapıların dünya siyasetinde ağırlığı artıyor. Konseyin BMGK ve İslam İşbirliği Teşkilatı nezdinde gözlemci statüde olmasını istiyoruz. 

"KOTALARI KALDIRMAMIZ GEREKİYOR"

Ekonomilerimiz üzerindeki döviz baskısını azaltacak önlemleri almalıyız. Yerel paralarla ticarete verdiğimiz önemin altını çizmek istiyorum. Kotalar maalesef ticaretimiz önündeki en büyük engellerden biri. Türk Konseyi olarak aramızdaki kotaları kaldırmamız gerekiyor.

Suriye'de son 8 yılda yaşadıkalrımız bir terör örgütü ile diğerinin tasviye edilemeyeceğini göstermiştir. PKK/YPG'yi tasviye etmek için 9 Ekim'de önemli bir adım attık. Birinci amacı PKK/YPG kaynaklı terör tehdidinin ortadan kaldırılması. İkinci nedeni misafir ettiğimiz Suriyeli Arapların ülkelerine dönmelerini sağlamaktır. Bugün harekatın 7. günündeyiz. Güvenli bölge haritasına uygun şekilde operasyon devam ediyor. Bu sabah itibarıyla yaklaşık bin kilometrekarelik alanı bölücü terör örgütünün işgalinden kurtardık.

Kısa zamanda Münbiç'ten Irak sınırına kadar olan bölgeyi güvenli hale getireceğiz. Sığınmacıların evlerine dönmelerini temin edeceğiz. Türkiye'nin teröre karşı verdiği beka mücadelesinde kardeşlerimizden çok güçlü destek bekliyoruz."

300 MİLYONLUK DÜNYA

Erdoğan, 300 milyonluk Türk dünyasının içinde barındırdığı muazzam potansiyeli ancak bu şekilde tam manasıyla hayata geçirebileceğini vurgulayarak, “Bu potansiyeli kullanma noktasında 15-20 yıl öncesine göre gerçekten büyük mesafe aldık ancak iş dünyasının lokomotif rolünü oynamadığı her proje akim ve eksik kalmaya mahkumdur. Çünkü iş adamlarımız ticari ve ekonomik ilişkilerimizin alperenleridir. Siyasi ve kültürel ilişkiler ticari iş birlikleriyle tahkim edildiği, desteklendiği müddetçe krizlere, şoklara karşı direnç kazanır” ifadelerini kullandı. 

Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da yaşayan Türkiye kökenli insan sayısının 20 milyonun üzerinde olduğunun tahmin edildiğini aktaran Başkan Erdoğan, “Türk cumhuriyetlerinden de kendi vatanlarından uzakta yaşayan 10 milyonlarca kardeşimiz, bir başka ifadeyle diasporamız var. Değerli dostum İlham Aliyev’in dediği gibi ‘Bir milletin iki diasporası olmaz’. Biz Kazak, Özbek, Türkmen, Azeri, Kırgız, Tatar, Çerkez, Ahıska, Çeçen tüm kardeşlerimize Türk diasporasının doğal bir üyesi nazarıyla bakıyoruz” ifadelerini kullandı. 

"İYİ DOST, İYİ GÜNDE..."

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakü'de Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi (Türk Konseyi) 7. Zirvesi'ne katıldı. Burada konuşma yapan Erdoğan, Fırat'ın doğusuna yönelik başlatılan Barış Pınarı Harekâtı'na destek olunması çağrısında bulundu. Erdoğan, "İyi dost, iyi günde çağrıldığında, kötü günde ise çağrılmadan gelendir" dedi.

Erdoğan ayrıca "6 devlet 1 millet olarak görmeyi arzu ediyoruz."

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal