8 Maddede 23 Haziran İstanbul Seçimi

YSK’nın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin tekrarlanması kararının ardından, şehirdeki 10 milyon 560 bin 963 seçmen 23 Haziran günü yeniden sandık başında oy kullanacak

19.06.2019-11:34 - (Son Güncelleme: 19.06.2019-11:21)

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), AK Parti'nin İstanbul seçim sonuçlarına ilişkin itirazını karara bağlamıştı. Kurul, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin tekrarlanması ve Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasının iptali yönünde karar vermişti.

Bu doğrultuda, İstanbul'daki 10 milyon 560 bin 963 seçmen, 31 bin 124 sandıkta 23 Haziran Pazar günü tekrardan oy kullanacak.

İşte yenilenecek İstanbul seçimine ilişkin dikkat edilmesi gereken 8 madde: 

SEÇMENLERE TEK OY PUSULASI VERİLECEK  

23 Haziran Pazar günü düzenlenecek seçimde, seçmenin önüne yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ait oy pusulası olacak. Birleşik oy pusulalarının basımında 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen seçim için uygulanan esaslar aynen uygulanacak.

SADECE OY VERME İŞLEMİ TEKRARLANACAK  

Yeniden gerçekleşmesi gereken seçimler, bu seçimin tekrarı ve seçimin devamı niteliğinde olduğundan yalnızca oy verme işlemleri yenilenecek.

AYNI PARTİLER SEÇİME GİRECEK 

Seçime katılabilecek siyasi partilerin tekrardan tespit ve ilan edilmesine gerek olmayacak. 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen seçime katılan siyasi partiler bu seçime de katılabilecek.

SANDIK KURULLARI YENİDEN OLUŞTURULACAK  

Seçim sandık kurullarının oluşumundaki usulsüzlükler sebebiyle iptal edildiği için sandık kurulları tekrardan oluşturulacak. Sandık kurulu başkan ve üyeleri devlet memurları arasından seçilecek. 31 Mart 2019 tarihinde düzenlenen seçimde sandık kurullarına üye veren partiler, İstanbul'da düzenlenecek olan yenileme seçimlerinde de sandık kurullarına üye verebilecek.

İstanbul'da düzenlenecek yenileme seçimlerinde seçime katılma yeterliliği tespit ve ilan edilen siyasi partilere müşahit bulundurma hakkı tanınacak.

SEÇMEN LİSTELERİ GÜNCELLENMEYECEK  

31 Mart 2019 tarihinde düzenlenen seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri yeni bir güncelleştirme söz konusu olmaksızın bu seçimlerde de kullanılacak. 23 Haziran 2019'da düzenlenecek olan seçimde kullanılacak sandık seçmen listelerinin ve her bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısının 31 Mart seçimi ile aynı olması gerekecek.

31 Mart 2019'da gerçekleşen seçimin ardından ortaya çıkan 298 sayılı "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun"un, "silah altında bulunan erler, askeri öğrenciler, cezaevindeki hükümlüler, kısıtlılar ve kamu hizmetinden yasaklı olanlar"ı içeren 7. ve 8. maddeleri dahilindeki seçmenlerin seçmen kütüğündeki kayıtlarına "oy kullanamaz" şerhi düşülecek.

İstanbul'da yapılacak yenileme seçimlerinde seçmen kütükleri üzerinde değişiklik olmayacağından, YSK'nin ilgili kararı doğrultusunda ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü olanlardan, yerleşim yeri adresi İstanbul dışı olan veya ceza infaz kurumunu birinci adres olarak bildirenlerin de seçmen listelerindeki kayıtlarına "oy kullanamaz" şerhi düşülecek.

23 HAZİRAN'DA 18 YAŞINA GİRENLER OY KULLANAMAYACAK  

Güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimlerde de kullanılacak listelerde hata sebebiyle kalan ölü ve kısıtlı seçmenlerin adının yanına oy kullanamayacağına ilişkin şerh düşülecek. Bu seçim yenileme seçimi niteliğinde olduğundan dolayı 23 Haziran'da 18 yaşını dolduranlar oy kullanamayacak.

SÜREÇTE ASKERDEN GELENLER OY KULLANAMAYACAK 

31 Mart'ta askerde olup 23 Haziran'a kadar terhis olanlar da seçmen listesinde ismi bulunmadığı için oy kullanamayacak.

SEÇİM İŞLERİ İSTANBUL'DAN YÜRÜTÜLECEK  

Bu seçime ilişkin iş ve işlemler, YSK tarafından değil seçimi yönetecek İstanbul İl Seçim Kurulu tarafından uygulanacak.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal