4 Şubat Dünya Kanser Günü! Kanser Hakkında Bilinmeyenler

Dünya Kanser Günü Kanser Kontrol Örgütü'nce her sene Dünya Kanser Günü 4 Şubat tarihinde dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için çalışmalarına devam ediyor.

04.02.2019-16:56 - (Son Güncelleme: 04.02.2019-16:31) 4 Şubat Dünya Kanser Günü! Kanser Hakkında Bilinmeyenler

 Dünya Kanser Günü Kanser Kontrol Örgütü'nce her sene Dünya Kanser Günü 4 Şubat tarihinde dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için çalışmalarına devam ediyor.

4 ŞUBAT DÜNYA KANSER GÜNÜ

UICC , Kanser Gününde kanser ile ilgili farkındalık oluşturmak ve bu konuda eğitim vererek milyonlarca hastanın hayatını kaybetmesini önlemek için çalışmalarda buljunuyor. Bununla birlikte hükümetler ve bireysel olarakta çalışmalar düzenleyerek insanları kanser hakkında bilinçlendiriyor.

2018'DE 9,6 MİLYON KİŞİ KANSERDEN ÖLDÜ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlarına göre, 2018 yılında kanser vakaları en büyük hastalık ve ölüm sebepleri arasında gösterildi Geçtiğimiz sene dünyada ortalama 18,1 milyon yeni kanser vakası meydana gelirken, 9,6 milyon kişi de kanseeden dolayı yaşamını yitirdi.

Elde edilen bilgilere göre, DSÖ'nün 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yayınladığı bilgilerde, dünyadaki kanserden dolayı hayatını kaybedenlerin yüzde 70'i düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geldiği belirtildi.

KANSERE NEDEN OLAN EN ÖNEMLİ RİSK SİGARA VE ALKOL

Kanserden dolayı yaşamını yitirenlerin ortalama üçte birine yüksek vücut kitle indeksi, düşük meyve ve sebze tüketimi, fiziksel aktivite azlığı, tütün ve alkol kullanımı sebep oluyor. Kansere neden olan en önemli risk faktörünün sigara ve alkol tüketimi olduğu vurgulanıyor. Kanserden dolayı yaşanan ölümlerin yüzde 22’sinin başlıca nedeni olarak sigara gösteriliyor.

KANSER BELİRTİLERİ

Çoğu insan kanseri kendi başına ya da bir yakının başına gelene üzerine düşmez. Son yıllard giderek artan kanser vakalarına karşı vücudumuzu korumakta fayda var. Kanser belirtilerine karşı bilinçli olmak gerekiyor. Kanser vakalarının başlıca belirtileri şunlardır:

Ateş
Halsizlik
Şişkinlik
Memede veya vücutta hissedilen kitle
Kana 
Öksürük
Hassasiyet
Kas güçsüzlüğü 
Kilo kaybı 
Yorgunluk
Yüksek kalsiyum düzeyleri
Mide ağrıları

KANSER ÇEŞİTLERİ

Kanser bedende görüldüğü bölgeye, organa göre çeşitlilik gösterir. Uzmanlar, 100'e yakın kanser türü oldugunu ifade ediyor.

İşte başlıca kanser türleri...

Akciğer Kanseri
Karaciğer Kanseri
Beyin Tümörleri
Meme Kanseri
Mide Kanseri
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri
Prostat Kanseri
Bağırsak (Kolon) Kanseri
Göz Kanseri
Böbrek Kanseri
Pankreas Kanseri
Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri
Over (Yumurtalık) Kanseri
Nazofarenks (Üst Yutak) Kanseri
Melanom Cilt Kanseri
Rahim (Uterus) Kanseri
Cilt Kanseri (Melanom Olmayan)
Testis Kanseri
Mesane Kanseri  

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal