27 Mayıs Darbecilerinden Özel Hutbe - Darbecilerin Din İstismarı Tarihimize Böyle Kaydedildi

27 Mayıs darbesinin ihanetini pulla, sigarayla, plakla meşrulaştırmaya uğraşan cuntacılar, müftülüklerden “darbenin faziletlerinin” halka âyet ve hadislerle anlatılmasını talep etti

27.05.2019-12:20 - (Son Güncelleme: 27.05.2019-15:58)

Türk demokrasinin kara lekelerinden olan 27 Mayıs 1960 darbesinden beri 59 sene geçti. TSK içerisindeki bazı subay ve generallerden meydana gelen Millî Birlik Komitesi tarafından düzenlenen darbe sonucunda, demokrasi durdurulurken Türkiye'nin uluslararası alandaki itibarı oldukça zedelendi. Millî Birlik Komitesi (MBK), Anayasa'yı ve TBMM'yi feshetti, siyasi çalışmaları durdurdu. Başbakan Adnan Menderes, hükûmet üyeleri, Demokrat Partili milletvekilleri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rüştü Erdelhun'un da dahil olduğu asker ve bazı üst düzey kamu yetkilileri gözaltına alındı, tüm tutuklular Yassıada'da hapse atıldı. Dönemin Başbakanı merhum Adnan Menderes, Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu'nun idam edildiği darbe, Türk tarihinde iyileşmesi zor yaralara neden oldu.

MEŞRULAŞTIRMA ÇABALARI  

Türk siyasi tarihinde millî iradeye karşı ilk askerî müdahale olarak kaydedilen 27 Mayıs darbesinden sonra talep ettikleri yaygın desteği göremediklerini farkeden cunta, ciddi bir propaganda çalışamasına başladı. Cuntacılar, 27 Mayıs 1960 askerî darbesini meşrulaştırmak amacıyla "Düşükler Yassıada'da" filmi başta olmak üzere "27 Mayıs İnkılabı" ismiyle yayınlanan pulları, 27 Mayıs sigarasını, "27 Mayıs Hatıra Parası"nı ve hatta "27 Mayıs" yazılı nikel alyansları, plakları propaganda yapmak amacıyla kullandı. Cunta, dağınık propaganda çalışmalarının bir düzen içinde sürmesi amacıyla "MBK 27 Mayıs İnkılabını Yayma ve Tanıtma Komisyonu"nu kurdu.

DARBECİ BİLE İSYAN ETTİ  

Yassıada'da Demokrat Partililere yönelik yapılan kötü muamelenin gözler önüne çıkmasıyle çekilen "Düşükler Yassıada'da" filminde, tutukluların sözde günlük hayatından görüntüler yayınlandı  fakat seslendirmeler büyük tepki aldı. Filmde Bayar ve Menderes'in odalarında yemek yediği esnada çekilen bölümler vardı. Bu sırada Bayar için "Sofrasında kilosu 1.000 liraya satılan siyah havyar bulunmamakla bilirkte Bayar, iştahından bir şey kaybetmiş gibi görünmemektedir" sözleri kullanılıyor.

Menderes için ise "Adnan Menderes... Poz vermeden edemez..." şeklinde yorumlar yapılıyordu. Merhum Cumhurbaşkanı Celal Bayar, film çekimlerinden sonra "haysiyet kırıcı" bu davranış sebebiyle intihar girişiminde bulundu ve kurtarılmasının ardından tepkisini "Bize Yeşilçam oyuncuları gibi film çevirttiler. Revayı hak mıydı bu?" ifadeleriyle belirtti. 7 Ekim 1960 tarihinde basına gösterilen ve soınrasında sinemalarda izletilen "Düşükler Yassıada'da" filmine MBK Üyesi Suphi Karaman bile "Olmaz böyle şey" diyerek karşı çıktı. 

DİYANET'E EMEKLİ ASKER TAYİN EDİLDİ  

Demokrasiyi sekteye uğratan darbeler zincirinin ilk halkası olarak toplumsal yapı üzerinde de derin hasara sebebiyet veren  27 Mayıs ardından darbecilerin el attığı kurumlardan biri de Diyanet İşleri Başkanlığı oldu.

Cuntacılar, Diyanet İşleri Başkanlığını yönetmek aamcıyla başkan yardımcılığına emekli Tuğgeneral Sadettin Evrin'i görevlendirdi. Darbenin hemen sonrasında Evrin imzalı il ve ilçe müftülüklerine gönderilen tamimlerde halka ayet ve hadislerle "darbenin meşru olduğu, ve faziletlerinin" anlatılması talep edildi.

Müftülüklere gönderilen söz konusu genelgede 27 Mayıs darbesi "millet ve memleket için yapılmış hürriyet ve inkılap hareketi" şeklinde tanımlanarak "Hükûmetimize destek olmanın dini bir vecibe olduğu, aksine hareketin dünyada ve ahirette mesuliyeti ve hüsranı mucip olacağını vaizlerimizin vaazlarında, hatiplerimizin hutbelerinde âyet ve hadislere istinaden halkımıza duyurmanın temini ve sonucundan bilgi verilmesini ehemmiyetle rica ederim" sözleri kıllanldı. 

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağıya kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal