GSS Borçları Silinecek mi?

Yapılandırma yasası pek çok vatandaşın yüzünü güldürdü. Peki, GSS borçları silinecek mi?

24.06.2021-14:31 - (Son Güncelleme: 24.06.2021-14:31)

Eski dönemlerde borcun faizi ödenirken, şimdi borç enflasyona göre belirlenecek. Bu da borcun neredeyse yarısının silineceği anlamına geliyor. GSS borcu olan pek çok kişi de bu yapılandırma yasasından faydalanabilir.

GSS BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?

Yapılandırma yasasının çıkmasıyla birlikte pek çok borcu bulunanlar için önemli bir fırsat doğmuş oldu. GSS borcu olanlar bu yasa ile borçların silinip silinmeyeceği yönünde büyük bir merak içerisine girmiş durumda. GSS borcu yapılandırma yasası ile silinmemek ile birlikte borcu olanlar için önemli bir fırsat doğuyor. GSS borcunuza ait tüm faiz ve cezalar silinerek büyük bir ödeme kolaylığı sağlanıyor.

BORÇLARIN YÜZDE 90’I SİLİNİYOR

30 Nisan 2021 tarihi öncesine ait kamuya olan tüm borçları kapsayan yapılandırma yasası ile vatandaşlar faiz ve cezalardan kurtulmuş olacak. İsteyenler için taksite bölünebilecek olan borçlar 18 taksit ve 36 aya kadar vade ile ödenebilecek.

Peşin ödeme yapanlar ise eklenen enflasyon farkının yüzde 90'ını da ödemeyecek. Yani borcunu peşin ödeyecek birisi tüm faizlerden kurtulacak ve anaparayı ödeyip GSS borcunu bitirebilecek. Yapılandırma yasasında buna ek olarak Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçluları için de bir düzenleme yer aldı.

BORÇLARIN YALNIZCA ANAPARASI ALINACAK

Eğer birikmiş ve üzerine faiz ya da gecikme cezası ilave edilmiş GSS borcunuz bulunuyorsa 31 Aralık tarihine kadar ödediğiniz takdirde tüm faizler silinecek. Bu vatandaşlar 31 Aralık'a kadar borçlarının ana parasını ödedikleri takdirde yükümlülüklerini yerine getirmiş olacaklar.

Bunu bir örnek ile açıklamak gerekirse; GSS borcu olan bir vatandaş yapılandırmaya başvurdu ve kendisine 3 bin TL ana para, 2 bin TL de gecikme farkı olarak 5 bin TL’LİK borcu olduğu ifade edildi.

Bu vatandaşın 31 Aralık tarihine kadar borcunu ödemesi halinde kendisinden yalnızca ana para olan 3 bin lira alınacak ve borç kapatılacak. Vatandaş borcunu taksitlendirmek istediği takdirde yapılandırma kapsamı içerisinde taksite bölünecek ve taksit sayısına göre de yüzde 1,09 ile yüzde 1.27 arasında değişen bir fark eklenecek.

Taksitler 18 ay ve 36 ay vadeye kadar çıkabilecek ve ödemeler iki ayda bir olacak.

GELİR TESTİNE GÖRE GSS BORCUNU DEVLET ÖDEYECEK

GSS borcu bulunanlar için ikinci bir durum da gelir testi ile ortaya çıkacak. Bugüne kadar hiç gelir testine girmemiş olanlar için 30 Kasım 2021 tarihine kadar bir süre tanımış durumda. Bu süre içinde kaymakamlıklara giderek gelir testine girenler için borçtan kurtulma ve primlerinin devlet tarafından ödenmesi imkânı olacak.

Daha önce hiç gelir testi yaptırmamış GSS sigortalılarının, 30 Kasım 2021 tarihine kadar gelir testine başvurmaları ve hane içindeki gelirlerinin asgari ücretin brüt tutarının üçte birinden az olduğunun tespiti durumunda GSS prim borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecektir.

Bu miktar 2021 yılı için 1.192 TL olmaktadır.

Yani eve giren gelir evde yaşayan insan sayısına bölündüğü takdirde kişi başına düşen miktarın 1.192 liradan daha az olması lazım. Gelir testinin sonucuna göre hane içinde bulunan kişi başına geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların yani, 1.192 liranın altında olan kişilerin borçları silinecek ve bu kişilerin de sağlık primlerini devlet karşılayacak.

Gelir testinde 1.192 liradan daha yüksek kişi başı geliri olanlar için aylık 107 liralık prim ödeyerek tüm ailenin sağlık hizmetlerinden yararlanması da temin edilecek. Yapılandıranlar, bu borcun haricinde 60 günden fazla prim borcu olmaması ya da bu borçlarını geçmişteki kanunlara istinaden taksitlendirmiş olanlar borç yapılandırmanın ilk taksitini ödemeleri durumunda genel sağlık sigortasından yararlanmaya başlayacaklar.

GSS primi son düzenlemeler ile birlikte geçerli brüt asgari ücretin yüzde 3'ü kadar belirlenmiştir. Bu tutar da 2021 senesi için 107,33 TL'dir. Gelir testi yaptırmayanlar için de bu tutar her ay borç olarak işlenmeye devam etmektedir. Daha sonra gecikme cezaları ile miktar katlanmaktadır. Bu nedenle de gelir testine mutlaka girmek gerekiyor. Eğer zaten ödeme gücünüz varsa bu miktarı da her ay ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilirsiniz.

GGS BORCU SORGULAMA EKRANI

GSS borcunuzun olup olmadığına mutlak bir şekilde e-devletten girip bakmalısınız. Çalışıyor ya da öğrenci iseniz ve borç çıkmış ise gidip SGK'ya gerekli belgeleri sunarak durumu da düzelttirebilirsiniz. Fakat gecikmiş borçlarınız var ise bunların faizlerinin silineceği bu fırsatı da kaçırmayın.

GELİR TESTİ İLE BORCUNUZ SİLİNEBİLİR

GSS borçluları için yeni bir düzenleme olacak. 31 Aralık 2021 tarihine kadar ödeyenlerin faizleri silinecek, 30 Kasım 2021 tarihine kadar da gelir testine girenlerin borcu silinebilecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal