Gripten Nasıl Korunurum?

İçinde bulunduğumuz koronavirüs süreci hepimizi daha temkinli olmaya yöneltti. Gribe benzeyen koronavirüse karşı en çok aratılan başlık ise ‘Gripten nasıl korunurum?’ oldu. Bizde sizler için gripten korunmanın yollarını hazırladık. İşte detaylar…

22.04.2021-16:24 - (Son Güncelleme: 19.08.2021-15:38)

İçinde bulunduğumuz ve birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs salgını gribe benzerliği ile birçoğumuzda oldukça endişe yarattı. Bu noktada özellikle grip olmamak için ve grip kaynaklı virüslerden korunmak için yapmak gereken şeyler oldukça basittir. Genellikle mevsim geçişlerinde ve kış aylarında görülen grip virüsünden korunmak için en önemli husus da temizliktir.

GRİPTEN NASIL KORUNURUM?

Öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda dışarı çıkan sıvı, damlacıklar halinde insandan insana bulaşır. Hasta bir kişiden gelen bu küçük damlalar havada hareket eder ve yakındaki diğer insanlara direkt temas eder veya çeşitli yüzeyler aracılığı ile onları etkilerler.

Mikroplar ayrıca masa gibi bir yüzeyde başka birinin mukus damlacıklarına dokunduğunuzda ve sonra ellerinizi yıkama şansı elde etmeden önce kendi gözlerinize, ağzınıza veya burnunuza dokunma durumunda da geçer. Grip gibi virüsler, yemekhane masaları, kapı kolları ve bardaklar gibi çeşitli plastik ve metal yüzeylerde 24 saat veya daha uzun süre boyunca tutunup kalabilirler.

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?

Mesafenizi Koruyun

Diğer insanlar ile yakın temasta bulunduğumuz yakın çevrede yaşadığınızda, özellikle iç mekanda olduğumuz kış aylarında mikropları bulaştırmak oldukça kolaydır. Grip veya soğuk algınlığınız varsa meslektaşlarınız, arkadaşlarınız veya aile üyelerinizle yakın temasta bulunmamanız gerekir. Onlara hasta olduğunuzu söyleyerek, size karşı mesafeli olmalarını talep etmelisiniz.

Evde Kalın

Kendinizi halsiz veya direkt hasta hissederseniz, işe gitmeyin. Hasta çocukları okula da göndermeyin ve evde tutun. Bir yetişkin, semptomların ortaya çıkmasının bir gün öncesinde ve başladıktan 5 gün sonrasına kadar diğer insanları enfekte edebilir. Yani bir başka ifade ile hasta olduğunuzu anlamadan önce başkalarına grip bulaştırabilirsiniz. Belirtileriniz başladıktan sonra 5 gün içinde işe veya okula dönerseniz, muhtemelen temasta bulunacağınız insanlara da bulaştıracaksınızdır.

Ağzınızı ve Burnunuzu Kapatın

Bu, başkalarını kendi mikroplarınızdan korumak için önemli bir etken maddedir. Bir mendil veya dirseğinizin iç kısmından yararlanarak bu işlemi yapabilirsiniz. Daha sonra mendili atın ve mikropları gidermek için ellerinizi bol su ile iyice yıkayın.

Ellerinizi Temiz Tutun 

Gribin yayılmasını önlemenin en etkili yollarından birisi de budur. Küçük çocuklarınız varsa, onlara sık sık ılık sabunlu su ile ellerini yıkamayı öğretin. Taşınabilir alkol bazlı el dezenfektanları da harika iş çıkarır. Çocuklarınızın öğretmenlerinin grip mevsiminde bol bol meyve yemesini sağlayın.

Hasta bir kişinin temas etmiş olabileceği bir şeye dokunursanız eğer ellerinizi yıkayın veya dezenfekte edin. Bilgisayar klavyeleri, telefonlar, kapı kolları, asansör düğmeleri, musluk kolları, tezgahlar ve korkuluklar çok fazla risk taşıyor.

Ellerinizi Yıkarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

-Suyu ısınana kadar çalıştırın.

-Bir kağıt havlu alın ve bir kolunuzun altında tutun (tuvalet kağıdı da işe yarar).

-Ellerine sabun sür.

-En az 20 saniye yıka.

-İyice durulayın. Sabun tüm mikropları öldürmez, ancak ılık su altında kaybolmalarına izin verir.

-Suyu kapatmak için kağıt havlu kullanın.

-Ellerinizi kurulayın ve çıkarken kapıyı açmak için bir havlu yahut peçete kullanın.

Yüzünüze Dokunmayın

Hasta bir kişiden gelen damlacıklar burnunuza, ağzınıza veya gözlerinize girerse, muhtemel bir şekilde grip de olursunuz. Unutmayın, çoğu insan bu damlacıkların düştüğü yüzeylere dokunduklarında bunu anlar, sonra yıkamadan önce yüzlerine de dokunurlar.

AŞI GRİPTEN KORUR MU?

Gribe yakalamaktan kaçınmanın 1 numaralı yolu mutlak bir şekilde grip aşısı olmaktır.

Evinizde yüksek grip komplikasyonları riskinde olan kişiler varsa, grip ilaçları veya antiviral ilaçlar konusunda da bir doktora görünmenizde fayda vardır. Bu, 24 aydan küçük çocukları, 65 yaş üstü yetişkinleri veya kronik hastalıkları veya şiddetli astımı olan kişileri içerir. Bu ilaçlar grip komplikasyonlarını önlemeye yarar, fakat bunları virüse maruz kaldıktan hemen sonra almanız gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal