Grip Aşısı Yapılmalı mı?

TEİS Başkanı Saydan, grip aşısını yaptırmanın Kovid-19 salgını sebebiyle her zamankinden daha gerekli olduğunu belirtti. Peki, grip aşısı koronavirüsten korur mu? İnfluenza aşısı nedir? İşte tüm detaylar...

08.10.2019-11:15 - (Son Güncelleme: 31.01.2022-12:12)

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, koronavirüsün bağışıklık sistemi zayıf hastalarda daha şiddetli etkileri bulunduğu için gribal enfeksiyonlardan korunmanın mühim olduğunu belirterek, "Grip aşınızı yaptırıp önleminizi aldığınız takdirde bu, ağır hastalık geçirme riskinizi azaltacaktır "dedi.

Saydan, yaptığı yazılı açıklamada bu yıl grip aşısını yaptırmanın Kovid-19 salgını sebebiyle her zamankinden daha gerekli olduğunun altını çizdi. Kovid-19 virüsü ve grip virüsünün birlikte geçirilmesinin çok ağır neticeleri olabileceğini dile getiren Saydan, vatandaşlara grip aşılarını bir an önce yaptırmalarını konusunda önerilerde bulundu.

HER YIL 5 MİLYON VAKA!

Saydan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünya genelinde her yıl yaklaşık 5 milyon grip vakası görüldüğünü vurgulayarak, şunları söyledi: "Bundan kaynaklı ölümlerin sayısı 650 bini buluyor. Bu veriler gösteriyor ki grip ciddi bir hastalıktır ve risk grubu içerisinde yer alan bireyler yakalandığında ciddi komplikasyonlar gerçekleşebiliyor. Her yıl mevsimsel gribe neden olan grip virüsü değişebilmektedir ve grip aşısının içeriği DSÖ tarafından bir yıl önce salgın yapan virüs tiplerinin belirlenmesi ile geliştirilmekte ve aşının içeriği de bu uygulamaya bağlı olarak her yıl değişmektedir. Aşı, yapıldığı grip sezonu için etkili olmaktadır. Bu nedenle, eskiden geçirilmiş grip hastalığı ya da uygulanmış grip aşısına bakılmaksızın mevsimsel gribe karşı etkin bir korunma sağlanması için her yıl grip aşısı yaptırılmalıdır.''


Gribe karşı en iyi savunma aşı olduğunu söyleyen Saydan, ''Aşının koruyucu etkisi, aşı yapıldıktan iki hafta sonra başlayacağı için aşının en uygun zamanı, gribin sık görülmeye başladığı dönemden hemen öncesidir. Eylül ve kasım ayları grip aşısının yapılma zamanı olarak tercih edilmelidir. Aşılanmamış olan kişiler ise mart ayının sonuna kadar aşılanabilir. Aşının koruyuculuğu yaklaşık 6-8 ay sürer." dedi.

GRİP AŞISI MEVSİM BOYUNCA KORUYOR!

Grip aşısının 6 aylıktan küçük çocuklara, hamileliğinin ilk 3 ayının içinde bulunan gebelere ve ciddi yumurta alerjisi ya da aşı içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı ciddi alerji hikayesi olanlara uygulanmaması gerektiğini söyleyen Saydan, aşının yapıldıktan sonra grip mevsimi boyunca koruma sağladığını aktardı.

KORONAVİRÜSE ETKİSİ YOK!

Saydan, grip aşısının koronavirüse karşı koruyucu olup olmadığını şu sözlerle dile getirdi: "Grip aşısı insanı koronavirüse karşı korumaz, influenza virüslere karşı korur. Koronavirüs bağışıklık sistemi zayıf hastalarda daha yıkıcı etkilere sahip olduğu için gribal enfeksiyonlardan korunmanın önemi büyüktür. Grip ve Kovid-19'u eş zamanlı geçirmek size çok ağır tablolar çıkarabilir. Grip aşınızı yaptırıp önleminizi aldığınız takdirde bu, ağır hastalık geçirme riskinizi azaltacaktır. Yapılan çalışmalar, grip enfeksiyonu ile Kovid-19 enfeksiyonunun birlikte daha ağır belirti ve komplikasyonlara yol açtığını ortaya koymuştur.’’

Grip aşısının özellikle de riskli gruplara yönelik olarak aile hekimliklerinde yapılabildiğini söyleyen Saydan, "Aşı uygulandığı sırada vücutta ikinci bir hastalığın bulunması, aşı uygulaması sonrasında elde edilmesi planlanan bağışıklık yanıtının yetersiz kalmasına yol açabilir. Bu nedenle, vatandaşlarımıza genellikle hastalık belirtilerinin geçmesinden sonra grip aşısı yaptırmalarını tavsiye ediyoruz." diye belirtti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal