Gram altında yeni rekor kırıldı: Doların durumu seçimde merak ediliyor!

Gram altın fiyatları, ons altındaki güçlenme ve döviz kurlarındaki volatiliteye bağlı olarak hızla yükselişe geçerek yeni bir rekora imza attı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) aldığı kararın ardından düşüş yaşayan dolar ise seçim haftasına sakin bir giriş yapıyor. Gram altının fiyatı, ons altındaki yükselişin etkisiyle hızla tırmanarak tarihi yüksek seviyesi olan 2286 liraya kadar çıktı.

28.03.2024-11:34 - (Son Güncelleme: 28.03.2024-14:06) Gram altında yeni rekor kırıldı: Doların durumu seçimde merak ediliyor!

ABD Merkez Bankası Fed'in faiz indirimi beklentisi her geçen ay daha da artıyor ve Haziran ayından sonra faiz indirimlerine başlama olasılığı Altın fiyatlarını yukarı yönlü etkiliyor. Küresel piyasalarda doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi, Altın fiyatlarının güçlenmesine neden oluyor. Bugüne 2194 dolardan başlayan ons altın, gün içinde en düşük 2187 doları görmesine rağmen en yüksek seviyede olan 2196 dolara kadar yükseldi. Şu anda ise 2194 Dolar seviyesinde işlem görüyor. Fed'in faiz politikasındaki olası değişiklikler ve doların zayıflığı, altın yatırımcılarının ilgisini artırıyor ve ons altın fiyatlarında güçlü bir seyir gözlemleniyor. Uluslararası piyasalarda komisyonsuz gram altın, günü 2276 liradan başladı ve gün içinde en düşük 2270 lira, en yüksek 2286 lira seviyelerini gördü. Şu sıralar ise 2280 lira seviyesinden alıcı buluyor.

Kapalıçarşı'ya bakıldığında ise gram altının alış fiyatı 2402 lira, satış fiyatı ise 2423 lira olarak belirlenmiş durumda.

Altın piyasalarında yaşanan bu fiyat hareketleri, uluslararası piyasalarda gram altının değer kazanmaya devam ettiğini ve yatırımcıların ilgisinin arttığını gösteriyor. Ancak Kapalıçarşı'daki fiyatlar uluslararası piyasalara göre bir miktar daha yüksek seyrediyor.


Altın yatırımında gözler kazançta

Gram altın, Mart ayının başından bu yana yüzde 11.15, yılbaşından itibaren ise yüzde 16.55 oranında değer kazanarak yatırımcısına önemli bir getiri sağladı. Son bir yılda ise gram altın yatırımcısına yüzde 90 oranında kazandırdı.

İşte güncel altın satış fiyatları:

Gram Altın: 2.279,13 TL

Çeyrek Altın: 4.162,00 TL

Yarım Altın: 8.059,00 TL

Cumhuriyet Altını: 16.261,00 TL

Gremse Altın: 39.441,35 TL

Ons Altın: 2.196,06 Dolar


Seçim haftasında doların seyri

Pazar günü gerçekleşecek olan yerel seçimlere odaklanan piyasalarda, doların seyri yakından takip ediliyor. Merkez Bankası'nın faiz kararının etkisiyle düşüş yaşayan dolar/TL, seçimlere doğru yaklaşırken tekrar yukarı yönlü hareket ediyor. Doların değeri 32,31 lira seviyelerinden işlem görürken, euro/TL ise 35,15 civarında seyrediyor.

Bugün piyasalar bankacılık verilerini izleyecekken, yerel seçimlerde piyasanın nabzı da atacak. Ayrıca, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin 2024 büyüme tahminini yükseltmesi de dikkat çekiyor. Gelişmekte olan ülkelerin büyüme tahminlerini revize eden S&P, Türkiye'nin 2024 yılı büyüme tahminini yüzde 2,4'ten yüzde 3'e çıkardı.

TCMB faiz artırımı etkili oldu

Yılbaşından bugüne yüzde 9'dan fazla değer kazanan dolar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından alınan faiz artırım kararıyla dalgalanmaya devam ediyor. TCMB'nin politika faizini yüzde 45'ten 50'ye yükseltmesinin ardından 31,40 TL'lere kadar gerileyen dolar kuru, yerel seçimler ve sonrasına dair artan endişelerle talebin yükselmesiyle yeniden 32 TL'nin üzerine çıktı. Euro da benzer şekilde 35 TL'nin üzerine tırmandı.

Bugün piyasalar, TCMB'nin rezerv rakamları ile döviz mevduat rakamlarını yakından takip edecek. Ayrıca, yurtdışında ABD'nin 2023 4. çeyrek büyüme rakamları da piyasalarda önemli bir izleme konusu olacak.

Doların değer kazanma eğilimini sürdürmesinde TCMB'nin faiz politikasındaki sıkı duruşunun etkili olduğu gözlemlenirken, piyasalardaki belirsizlikler ve endişeler döviz talebini artırmaya devam ediyor.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal