Gram altında hareketlilik: Uzman isim bu saatlere dikkat diyerek uyardı! İşte güncel altın fiyatları…

Pandemi süreci ile ekonomide yaşanan dalgalanmalar altın fiyatlarında da rekor sevilere ulaştı. Gram altın bin TL olduğu günlerde gözler altıdaki düşüşe çevrildi. Uzman isim kritik saatlerin altını çizerek uyardı. Gram altın düşecek mi? İşte 10 Ağustos 2022 güncel altın fiyatları…

10.08.2022-10:16 - (Son Güncelleme: 10.08.2022-14:44)

Altın yatırımcılarının son günlerde en çok merak ettiği konulardan biri ‘gram altında düşüş yaşanacak mı?’ sorusu. Bu sorunun cevabı için gözler ABD enflasyonuna çevrildi. ABD’den gelecek veriler bugün saat 15.30’da yayınlanacak.  Geçtiğimiz Haziran ayında 9,1'e çıkan enflasyon için bu ay beklenti rakamı 8,7 civarı olarak belirtildi. Temmuz ayı enflasyonu bugün açıklanacak. Peki bu durum altın fiyatlarını nasıl etkileyecek? 

Enflasyonda düşüş yaşanacak mı?

Enflasyon üzerinde düşüş beklenmesi konusunda değerlendirmeler yapan uzmanlar, özellikle mal grubundaki düşüşlere dikkat çekerken hizmet grubunda ise benzer durumun olmadığının altını çizdi.  Fed'in 20-21 Eylül'de gelecek faiz hamlesinin 75 baz puan artırım olması yönündeki tahminler artıyor. 

Bıtcoın de sert düşüş

Son yılların en büyük yatırım ağlarından biri olan Bıtcoın Pazartesi günü 24 bin doların üzerine çıkarken, yeniden 23 bin dolar altına düştü. 24 TV'ye katılan ve önemli açıklamalarda bulunan Yatırım Danışmanı Eda Karadağ şunları ifade etti; ‘’Altın fiyatlarında son günlerde biraz daha yukarı yönlü hareketlilik izledik. Bunun iki nedeni vardı. Birincisi geçen hafta gerçekleştirilen Fed toplantısıydı. Çünkü Fed Başkanı, bir noktadan sonra faiz artışını yavaşlatabileceklerini söyledi. Bu nedenle dolar negatif altın ise pozitif fiyatlandı. Sonrasında da bu hafta Amerika ve Tayvan arasındaki gelişmeler eklendi. Dolayısıyla piyasalarda oluşan risk, güvenli limanlara doğru kaçışı hızlandırdı. Altın hem Fed'i hem de jeopolitik riski arkasına alarak 1750 doların üzerinde hafta başından beri hareketini koruyor’’ ifadelerini kullandı. 

Altın yükselmeye devam edecek mi? 

Son yıllarda altında yaşanan artışı devam edeceğini ifade eden Karadağ,  ‘’Kısa vadede hala bir yükseliş potansiyeli var. Ancak net bir şekilde 1800 doların üzerinde bir kırılım görülmedikçe teknik anlamda ben bu yükselişin geçici görülmesinden yanayım. Çünkü bir tarafta resesyonu konuşuyoruz, bir tarafta Fed'in artırma durumu devam ediyor. Enflasyon yükseliyor, jeopolitik riskler gözle görülür şekilde ortada. Dolayısıyla bu yanda altının da kafası karışıyor. Bir tarafta da güçlenmeye çalışan bir dolar var. Kısacası ben bu hareketin geçici bir yükseliş olarak görülmesi taraftarıyım. Geri çekilmelerde de 1720 dolar bence önemli bir nokta. En azından olası satışmalar bu noktaya kadar karşılanırsa anlaşılan altında da kararız seyirlerin devam etmesini düşünürüz’’ dedi. 

Gram altında son durum ne?

Yatırımcıların dikkatle takip ettiği gram altın ise  şimdi 1027 liradan işlem gördüğüne değinen Karadağ, ‘’Ons altın ve dolardaki yukarı yönlü hareketlilik gram altının da 1000 lira üzerindeki seyrini korumasını destekledi. Vadeli piyasaya bakıldığında ağustos vadeli fiyat 1060'larda, ekim vadeli piyasalar da 1060'lardan geçiyor. Dolayısıyla orta ve uzun vadede altın için yukarı yönlü bir hareketlilik hakim. Bu nedenle gram altın yatırımcısı pozisyon korumaya devam edebilir diye düşünüyorum. Yeni alımlar için ise bence temkinli kalınmalı. Özellikle, yatırımcılar ons altını takip etmeli’’ şeklinde konuştu. 

10 Ağustos güncel altın fiyatları 

GRAM ALTIN FİYATI

1.032,76

1.040,11

ALTIN/ONS ($) FİYATI

1.793,55

1.793,97

ÇEYREK ALTIN FİYATI

1.647,47

1.683,76

CUMHURİYET ALTINI FİYATI

6.590,57

6.715,38

YARIM ALTIN FİYATI

3.284,99

3.367,99

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal