Gram Altın Ne Kadar?

Gram altın, iki hafta önce dolar/TL'deki hızlı yükselişle bin TL'nin üzerine çıkarak tarihi rekorunu yenilemişti. Şimdiyse 803 TL noktasına geldi. Peki Gram altın ne kadar olacak? Gram 2022'de ne kadar olacak?

06.02.2019-17:01 - (Son Güncelleme: 03.02.2022-17:03)

Gram altın 20 Aralık 2021 tarihinde bin TL seviyesini gördü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni ekonomi planını açıklaması sonrası dolarda olduğu gibi altında da gerileme başladı. Gerileme iki hafta boyunca devam etse de şu an gram altında dengesiz bir trend hakim. Yine de uzmanlar tahmin yapmaktan geri kalmadılar. 2022 yılı gram altın için birçok tahminde bulunuldu.  

GRAM ALTIN SON DURUM

Türkiye'de altın direkt olarak döviz kuru endekslidir. Bu sebeple gram altının ne halde olacağı direkt olarak hükümetin döviz kuru politikasıyla iç içedir. Altın tek başına hareketlilikte bulunamaz, tek başına fiyatında değişikliğe gidemez. Yeni politikalar sonucu doların 11 seviyelerine gerilemesi sonucu altında da ciddi bir düşüş söz konusu oldu. Dolar 20 Aralık tarihinde dolar en üst seviyesine, 18 TL'ye yükseldi. Cumhurbaşkanının açıklaması sonrası 21 Aralık tarihinde dolar 12 seviyesine düştü. Dolar kuruna bağlı olarak gram altın 20 Aralık'ta 1000 TL seviyesindeydi. Şu an gram 785 TL'dir. Doların 13,40 üstünde kalması, gram altını yeniden bir yatırım aracı haline getirdi. 

2022'DE GRAM ALTIN NE KADAR OLUR?

Direkt olarak dolar ve FED kararlarının üzerinde etkisi olan altın, 2022'deki durumu uzmanlar tarafından karışık olarak düşünülüyor. Bazı uzmanlar doların düşüşünün kısa süreli olduğunu düşünerek gram altının Şubat sonu 800 seviyelerine çıkacağını düşünürken, bazılarıysa dolardaki bu seviyenin uzun süre böyle kalmasını tahmin ediyor. Bu durumda iki görüş açısı oluşuyor. Gramın 500 seviyelerine inmesini bekleyen bir kesim ile gramın en az 850 olmasını bekleyen diğer kesim. İki mantığın da temelde haklı gerekçeleri bulunuyor. Eğer hükümet TL'yi güçlendirme politikasında yapılan adımın bir sonraki hareket anında doğru kararı verirse, gram 500'ün de altına düşebilir.  


ALTININ ÜZERİNDEKİ FED ETKİSİ

Geçtiğimiz yıl 1906 dolar seviyesine kadar çıkan ons altın için Fed odaklı seyrin devam etmekte olduğunu vurgulayan uzman isimler, 'Altın, dolar endeksindeki seyir, varlık alımları ve Fed'in olası faiz artırma beklentileri ile baskı altında. Ancak önümüzdeki aylarda 1920-1960 dolar aralığına doğru bir atak görebilir. açıklamasında bulundu. 13 Ocak 2022 Fed toplantısı sonrası ONS'ta yükseliş gözlemlenmişti. Gelecek Fed toplantısında alınacak kararlar sonrası altın fiyatlarında hareketliliğin olması bekleniyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal