Gözler Fed faiz kararında! Bu akşam piyasaları bekleyen senaryolar bir bir sıralandı

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylül ayı faiz kararı toplantısı bugün yapılacak. Para piyasalarında, Fed'in faiz artırımı döngüsüne son vermesi beklenen kararın ardından altın, dolar ve petrol fiyatlarında hareketlilik yaşanabileceği tahmin ediliyor.

20.09.2023-10:27 - (Son Güncelleme: 20.09.2023-11:50) Gözler Fed faiz kararında! Bu akşam piyasaları bekleyen senaryolar bir bir sıralandı

Fed'in faiz kararının ardından altın ve dolar fiyatlarında yükseliş yaşanması bekleniyor. Altın, Fed'in faiz artırımı döngüsünü sonlandırması halinde güvenli liman olarak görülmeye devam edebilir. Dolar ise küresel para birimi olarak konumunu korumaya devam edebilir.

Petrol fiyatlarında ise Fed'in faiz kararının etkisinin daha az olması bekleniyor. Petrol fiyatları, küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişeler ve artan jeopolitik riskler nedeniyle yükselmeye devam ediyor.

Petrol fiyatları 10 ayın zirvesinde

Brent petrolün varil fiyatı, bugün 10 ayın zirvesine yükselerek 105,15 dolara çıktı. ABD ham petrolü ise 103,06 dolara yükseldi. Bu nedenle petrol fiyatlarının yükselişi Türkiye'yi de etkiliyor. Benzin ve motorin fiyatları, son dönemde üst üste zamlandı.

Dikkat çeken açıklamalar

Petrol fiyatları için dikkat çeken açıklamalar da geldi. ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, "Petrol fiyatlarının yüksek olması, küresel ekonomi için bir risk. Petrol üreticilerinin üretimlerini artırmaları gerekiyor" dedi.

OPEC+, haziran ayında 400 bin varil olan petrol üretimini artırma miktarını eylül ayında da 400 bin varil olarak tutmaya karar verdi.

Ceyda Bıyıklıoğlu
ceydabiyiklioglu@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal