Görüntüler tedirginlik yarattı: O ülkede nükleer hareketlilik arttı

ABD’li bir şirketin elde ettiği uydu görüntülerinde Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un nükleer malzeme üretiminin artırılması talimatını vermesi sonrasında ülkede nükleer hareketliliğin arttığı ifade edildi.

03.04.2023-09:35 - (Son Güncelleme: 03.04.2023-17:19)

Kuzey Kore lider Kim Jong-un nükleer malzeme üretiminin artırılması talimatı vermesinin ardından ülkenin ana nükleer kompleksi’nde ciddi bir hareketlilik yaşandığı ifade ediliyor. Güney Kore ve ABD'li yetkililer 2022 yılının başından bu yana Kuzey Kore'nin büyük bir nükleer deneme gerçekleştirebileceği konusunda uyarılarını sürdürüyor.

O ülkede nükleer hareketlilik arttı

NTV’nin haberine göre; 38 North North Korea adlı uydu izleme şirketi, 3 ve 17 Mart tarihli görüntülere dayanarak tespit ettiği faaliyetin, Yongbyon sahasındaki Deneysel Hafif Su Reaktörü'nün (ELWR) tamamlanmak üzere olduğunu ve operasyonel duruma geçmiş olabileceğini belirtti.

Kuzey Kore Nükleer Hareketlilik

Bununla birlikte, görüntülerin Yongbyon'daki 5 megavatlık bir reaktörün çalışmaya devam ettiğini ve ELWR'nin etrafındaki bir destek binasının inşaatına başlandığını gösterdiği aktarıldı. Yongbyon'daki uranyum zenginleştirme tesisinin etrafında da muhtemelen kapasitesini arttırmak üzere yeni bir inşaat başlamıştı.

Kuruluş, Kuzey Kore liderine atıfta bulunularak, "Bu gelişmeler Kim Jong-un nükleer silah cephaneliğini genişletmek için ülkenin bölünebilir madde üretimini artırmaya yönelik son emirlerini yansıtıyor." denildi.

Güney Kore ve ABD’ye tepki vermişti

Öte yandan, geçen salı günü Kuzey Kore yeni, daha küçük nükleer savaş başlıklarını tanıttı, Güney Kore ve ABD'nin askeri tatbikatlarını arttırmasını kınadı. Devlet medyası, Kim'in ülkenin nükleer cephaneliğini "katlanarak" artırmak için "ileri görüşlü bir şekilde" silah sınıfı malzemelerin üretilmesi emrini verdiğini bildirdi.

Kuzey Kore Nükleer Hareketlilik-1

Güney Kore ve ABD, 2022 başından bu yana Kuzey Kore'nin her an nükleer denemelere yeniden başlayabileceği uyarısında bulunuyor.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) geçen yıl yayınladığı bir raporda Kuzey Kore'nin 20 kadar nükleer savaş başlığı monte ettiğini ve muhtemelen yaklaşık 45-55 nükleer cihaz için yeterli bölünebilir malzemeye sahip olduğunu belirtmişti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal