Görme Engellilerin Görmesini Sağlayacak Biyonik Göz

Bilim adamları görme engellilerin görmesini sağlayacak bir teknolojik sistem üzerinde çalışıyor. Gennaris ismi verilen sistem son 10 yıldır Manosh Üniversitesi’de geliştiriliyor.

22.09.2020-17:04 - (Son Güncelleme: 22.09.2020-17:00) Görme Engellilerin Görmesini Sağlayacak Biyonik Göz

Monash Üniversitesi'nden bir ekip, görme engellilerin tekrar görebilmesini sağlayacak bir sistem geliştirdiklerini iddia etti. Ekibe göre bu, dünyanın ilk biyonik gözü ve yaklaşık 10 yıldır geliştirme aşamasındaydı. Çalışmayı gerçekleştiren ekip, bu biyonik gözü "Gennaris bionic vision system" olarak adlandırıyor.

İÇİNDE KAMERA VE VERİCİ BULUNUYOR

Webtekno’nun aktardığına göre hasar görmüş optik sinirleri baypas ederek çalışan biyonik göz, sinyallerin retinadan beynin görme merkezine iletilmesini sağlıyor. Kullanıcının, içerisinde kamera ve kablosuz verici bulunan özel olarak tasarlanmış bir başlığı takması gerekiyor.

Monash Üniversitesi'nden Profesör Arthur Lowery, "Tasarımımız, 172'ye kadar fosfen birleşiminden görsel bir örüntü oluşturuyor. Bu da kişilerin iç ve dış mekanları seyretmesi, etrafındaki kişilerin ve nesnelerin varlığını tanıması için bilgi sağlıyor" ifadelerini kullandı. Araştırmacılar, tedavi edilemez nörolojik sorunlara sahip insanlara da yardım edebilmek için sistemlerini geliştirmeye çalışıyor.

KOYUNLARDA TEST EDİLDİ

Profesör Lowery, başarılı olması halinde Monash Vision Group'un tedavi edilemeyecek görme sorunlarına sahip kişilere odaklanacak yeni ürünleri araştıracağını ifade etti. Bu sistem sayesinde görme engelli kişiler için bir umut doğabilir. Ayrıca araştırmacılar, koyunlarda yaptıkları testlerde oldukça az yan etkiler gördüler ve şimdi de ilk insanlı klinik testler için bir üst seviyeye çıkmaya hazırlanıyorlar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal