Gönüllü İhtiyacını Bakan Varank Duyurdu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Yerli koronavirüs aşısı VLP için 250 gönüllüye ihtiyaç olduğunu söyledi.

28.05.2021-11:55 - (Son Güncelleme: 28.05.2021-12:23) Gönüllü İhtiyacını Bakan Varank Duyurdu

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Bilkent Üniversitesi'nden İhsan Gürsel çiftinin ortak çalışmaları sonucu koronavirüse karşı geliştirilen ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) aşı adayı listesine dahil olan VLP aşısında, insan denemelerinin Faz-2 aşaması önümüzdeki günlerde başlayacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Faz-2'nin klinik aşamasın 480 gönüllü ihtiyacını sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu. Bakan Varank açıklamada, ''En yenilikçi aşı adayımızda Faz-1 aşamasını başarıyla tamamladık. Benim de gönüllüsü olduğum VLP aşısının Faz-2 aşaması için şartları sağlayan gönüllüler arıyoruz. Aşımızın dünyaya şifa olmasını istiyoruz'' sözlerine yer verdi.

bakan varank: yerli aşı için gönüllü isteniyor

BELİRLENEN ARALIKLARDA İKİ DOZ AŞILANACAKLAR

Faz-1 aşamasında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'da gönüllü olarak yerli aşı çalışmalarına katkı sağlamıştı. Aşının Faz-2 aşamasına ise en az 480 gönüllü katılacak. Gönüllülerden,18 yaşından büyük ve enfekte olmamış olması, koronavirüs PCR, HIV, Hepatit B ve C testlerinin negatif olması istenecek. Hamileler, gönüllü olamayacak. Gönüllülerin tam kan sayımına, karaciğer, böbrek fonksiyonlarına ve kan şekerine bakılacak. Gönüllülerden ayrıca bilgilendirilmiş onaylama formunu imzalamaları da istenecek. Tüm bu seçeneklere uyan 480 gönüllüye, subkutan enjeksiyonu yöntemiyle (koldan kas içine değil deri altına) belirli aralıklarla iki doz aşı yapılacak. 

HEM VUHAN HEM İNGİLİZ VARYANTINA KARŞI ETKİLİ

Hem Vuhan hem de İngiliz varyantına karşı etkili olacak şekilde çalışmaları yapılan Faz-2 aşıları, Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Merkezi'nin koordinatörlüğünde, Kocaeli Üniversitesi ile İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uygulanacak. Gönüllü olan kişiler 21 günde bir aşılanacak. Aşılama ardından kişiler 1 yıl boyu izlenecek. Bir yılın ardından ise Faz-3 temel kimlik çalışma aşamasına geçilecek. Faz-3 aşısının ise 10 bin gönüllü üzerinde denenmesi bekleniyor. 

DSÖ AŞI ADAYI LİSTESİNDE

Yerli aşı adayı VLP aşılarından farklı olarak bu platformda virüsün 4 yapısal proteininin de aşı antijeni olarak kullanılmakta. Bu yönüyle dünyada klinik faz çalışmalarına giren aşı adayı bulunmuyor. Yerli aşının Faz-2 ve Faz-3 çalışmalarında gönüllülük büyük önem taşıyor. Gönüllü farkındalığının artırılması amacıyla TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu ile Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin internet sitesinde gönüllülük taleplerinin alınması için başvuru paneli açıldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal